Kontaktperson

En kontaktperson enligt LSS ska hjälpa till att bryta isolering genom att vara en vän och stötta i att komma ut på fritidsaktiviteter. Kontaktpersonen kan också ge råd och stöd i vardagen, och tanken är att det ska vara en trygg relation som varar en längre tid.

Ibland kan en funktionsnedsättning göra livet lite mer isolerat än det borde vara. Då kan du beviljas en kontaktperson. Kontaktpersonen blir en vän som tar dig med sig ut för att hitta på någon aktivitet. Det kan vara att shoppa, fika, gå på bio, ja helt enkelt det du känner för att göra. Typiskt sett så ses man en gång i veckan under två till fyra timmar.

Ansök hos biståndsenheten

För att få en kontaktperson behöver en handläggare göra en utredning för att se om du har rätt till insatsen. Du påbörjar en utredning genom att göra en skriftlig ansökan.

Vill du bli kontaktperson?

Vi behöver fler kontaktpersoner, avlösare och stödfamiljer, och vi tror att många i Köping både skulle passa för uppdragen och tycka att det är roligt och enkelt.

För att kunna bli kontaktperson behöver du vara myndig, men i övrigt har vi inga specifika krav utan gör en lämplighetsbedömning utifrån intervju och kontrolluppgifter från bland annat belastningsregistret.

Den som är kontaktperson får ett arvode, och ersättning för omkostnader.

Om du har frågor eller är intresserad kan du kontakta vår handläggare:

Marja Brattén-Kinket

KONTAKTPERSONER LSS

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: