Köping planterar för planeten

Bild på ängsblommor

Vi vill bidra till större biologisk mångfald i vårt närsamhälle - därför startade vi "Köping planterar för planeten" 2021. Nu planerar vi inför årets aktiviteter inom projektet.

Köping planterar för planeten - 2.0

Syftet med ”Köping planterar för planeten” är att gynna biologisk mångfald och pollinerare. I år kommer vi bland annat erbjuda dig som bor i Köpings kommun fröer för att göra en egen liten blomsteräng samt bjuda in till en plantbytardag i Norsa hagar.

Plantbytardag i Norsa hagar

Köpings kommun bjuder in dig till en plantbytardag där du kan träffa andra odlingsintresserade och byta till dig växter alternativt köpa växter av andra.

Köpings kommun kommer främst kunna erbjuda fröer och plantor som blivit över från våra planteringar i Norsa hagar. Då vi i Norsa hagar är inriktade på kulturarvsväxter, så är det främst fröer och plantor till dessa vi kommer kunna dela med oss av.

Varför inte odla lite extra växter för att byta med andra på plantbytardagen du med? Boka in aktiviteten i din kalender redan nu

Plats: Torpet i Norsa hagar
När: Söndag den 22 maj
Tid: Klockan 10-14

Utdelning av fröer till din alldeles egna lilla blomsteräng- i samband med Earth Hour

Under Earth Hour den 26 mars sätts fokus på hur vi kan ta hand om vår planet – och en sak du kan göra för att gynna den biologiska mångfalden och de pollinerande insekterna är att plantera blommor. Så för att gynna biologisk mångfald och pollinerare i vår kommun delar vi i samband med Earth Hour ut ängsfrö så att du som bor i Köping kan odla din egna blomsteräng.

För att skapa fler ytor med ängsblommor erbjuder vi dig som bor i Köpings kommun fröer till att göra en alldeles egen liten blomsteräng som du och insekterna kan ha glädje av. Vi har 100 fröpåsar som innehåller frön till 3 m² blomsteräng för torra, soliga platser som vi delar ut till de som anmäler sig via formuläret nedan. Att fröerna passar för torra soliga platser innebär att när plantorna väl etablerat sig behöver du inte tänka på vattning så länge de står i sådana lägen att de kan få en skvätt regn från ovan då och då.

Vilka fröer finns i påsen?

I påsen finns bland annat: mandelblom, gullviva, rödklint, färgkulla, kungsmynta, blåeld, rödkämpar och darrgräs vilket kommer ge blomning under hela sommarsäsongen. Först ut är vårens mandelblom och gullviva medan klint och fibblor kommer att blomma från högsommaren till långt fram på hösten. Färgkullans gula, prästkragelika blommor lyser upp i blandningen och har en kryddig doft. Deras blommor kan användas till att färga ullgarn i en vacker, gulröd färg. Den lilla blåklockan som blivit utsedd till Sveriges nationalblomma är en riktig kämpe som blommar lång tid och kan hålla sig kvar när frosten tagit allt annat. Kungsmyntan älskas av många pollinerare och har sin givna plats i kökets anrättningar. Blåeld och cikoria ger en förnimmelse av öländska stränder med prunkande vägkanter. Darrgräs och rödkämpar väcker soliga sommarminnen av att ligga utsträckt i en kohage med enbuskar på ena sidan och matsäckskorgen på den andra.

Såhär gör du

Fröblandningen räcker till 3 m² men kan sättas tätare viket gör att täckningsgraden då blir bättre och påverkan av ogräs mindre. För bästa resultat bör jorden vara bar på den yta som ska besås. Om en gräsmatta ska omvandlas till blomsteräng bör den befintliga grässvålen tas bort och ersättas med mager jord eller sand. Sådd sker helst på våren under mars-april eller hösten augusti-september. Fröna behöver inte täckas men det är bra att trycka fast dem i jorden med ett redskap eller att trampa fast dem. Vattna gärna vid torka innan plantorna etablerat sig ordentligt.

Fröpåsarna gick åt med en strykande åtgång och är slut för denna gång och formuläret har därför plockats bort.

Vackra och viktiga blommor

Blommor är vackra att titta på - men de är viktiga också! De skapar ivsmiljöer för insekter och bidrar till djurens överlevnad. Blommor bidrar till insekters livsmiljö genom att producera nektar, en söt vätska som många insekter gillar. När insekten besöker blomman hjälper den till med att pollinera blomman genom att röra sig i blomman. När insekten rör sig i blomman överförs pollen från växtens ståndare till pistillen så att det kan bildas frukter och fröer. Insekterna äts sedan av bland annat fåglar, grodor och ödlor.

Varför är biologisk mångfald viktigt?

Antalet insekter har mer än halverats de senaste 30 åren och en tredjedel av världens insekter är direkt hotade av att deras livsmiljöer förändrats genom klimatförändringar, ändrad markanvändning och genom användning av kemikalier. En mångfald av olika insekter gör att naturen blir mindre sårbar för förändringar.

Dela med dig i sociala medier!

Vi vill gärna se hur det går för dina fröer och vilka insekter och djur som besöker din odling. Lägg upp bilder på dina blommor i sociala medier och använd #KöpingPlanterarFörPlaneten. Kommer du få alla blommorna i fröpåsen att blomma och vilka insekter kommer du hitta i de olika blommorna?

Har du fler frågor? Kontakta oss gärna!

Pia Lindahl, miljöstrateg
pia.lindahl@koping.se, 0221-25229

Christina Schyberg, kommunekolog
christina.schyberg@koping.se

Johanna Dahlroth, miljöutredare
johanna.dahlroth@koping.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Samhällsbyggnad

Besöksadress
Kristinelundsvägen 4, Köping

Postadress

Köpings kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
731 85 Köping

Öppettider

Måndag-fredag: 8.00-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar har vi ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken

Boka ditt besök

Ring för att boka en tid om du vill träffa en handläggare