Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

Färdtjänst och riksfärdtjänst

Du som har en långvarig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta sig på egen hand eller med kollektiva färdmedel kan få färdtjänst. För att kunna söka ska du vara folkbokförd i kommunen, även om det gäller riksfärdtjänst.

Färdtjänst inom kommunen

En vanlig färdtjänstresa kan du åka maximalt 3 mil utanför Köpings kommuns gränser. Ska du åka längre än så behöver du istället ansöka om riksfärdtjänst, som du hittar mer information om längre ner på sidan.

Kom ihåg att färdtjänst inte får användas för sjuk- och behandlingsresor.

Medresenär och ledsagare

En medresenär kan följa med under resan och betalar samma avgift som dig.

Behöver du en ledsagare som hjälper till på resan kan du få det efter behovsprövning. Ledsagaren åker då med utan kostnad.

Kostnad

Avgiften för färdtjänst i Köpings kommun är 30 procent av kostnaden för en taxiresa, men det kostar alltid minst 50 kronor.

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst gäller endast inom Sverige, och tar vid där den vanliga färdtjänsten slutar, det vill säga när du reser längre än 3 mil utanför kommunen.

Riksfärdtjänst kan du få om du inte kan resa till normala reskostnader på grund av din funktionsnedsättning. Det kan vara både för att du har hjälpmedel som gör att du behöver specialfordon eller att det blir extra dyrt för att du behöver en ledsagare.

Du reser med allmänna kommunikationer, taxi eller ett för ändamålet särskilt anpassat fordon, och resan får inte redan vara bekostad av staten, kommunen eller landstinget.

Ansökan ska göras minst 3 veckor innan resan. Du ansöker alltid i din hemkommun.

Kostnad - egenavgift

När du reser med riksfärdtjänst betalar du det som kallas egenavgift. Egenavgiftens storlek ska motsvara normala reskostnader med allmänna färdmedel och beräknas efter vägavståndet i kilometer. Egenavgiften beslutas av regeringen och du hittar aktuella uppgifter om avgiftens storlek på riksfärdtjänstens webb.

Ansök hos biståndsenheten

Om du har behov av färdtjänst gör du en skriftlig ansökan hos biståndsenhetens färdtjänsthandläggare. Du får då svara på en del frågor om din rörelseförmåga och hur du förflyttar dig idag.

Ansökningsblanketten hittar du på vår blankettsida.

Färdtjänsthandläggare

TELEFON
ADRESS

Sveavägen 21

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 17 december 2019

Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal