Så sparar du el

Det finns mycket du kan göra för att minska din energianvändning och elräkning. Här har vi samlat några tips på energismarta vanor som sparar energi i hemmet och samtidigt minskar din påverkan på miljön.

- Med det ansträngda klimatläget och de höga energipriserna vi har idag, finns all anledning att fundera över vad du bör göra för att minska din energianvändning. Med största sannolikhet kommer du upptäcka att en del av din energianvändning, hemma eller på jobbet, faktiskt är rent slöseri, en användning som varken ger dig något mervärde eller ökad livskvalitet, säger klimat- och energirådgivare Baljot Singh.

Tips på hur du kan spara el hemma

Släck lamporna och byt till LED

Släck lamporna efter dig och installera lågenergilampor. En LED-lampa håller upp till 15 år drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa. En besparing som för plånboken innebär ca. 700 kr per lampa per 10 år. Det kanske inte låter så mycket, men i ett hushåll med 20 till 60 lampor kan innebära hundratals kronor om året.

Stäng av apparater

Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh. Uttrycket i kronor innebär det en besparing på 625 kr per år (beräknat med ett elpris på 2,50 kr/kWh).

Duscha kortare tid och med snålspolande dusch- och kranmunstycken

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. Tänk också på att duscha kort och effektiv i stället för att ta långa duschar. På så sätt kan du göra en besparing på ca. 500 kWh/år. Uttrycket i kronor innebär det en årlig besparing på 1250 kr (beräknat med ett elpris på 2,50 kr/kWh).

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

Vädra smart

Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

Diska i diskmaskin om du kan

Undvik också att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin. Undvik också att skölja disken under rinnande vatten.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

+4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Frosta ur frysen

Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan - även dammet gör att elavnändningen ökar. Dubbelkolla även temperaturen. För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.

Tvätta i fylld tvättmaskin och i lägre temperaturer

Fyll tvättmaskinen helt så du inte behöver tvätta fler maskiner i onödan. Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

Torka kläderna på tvättställning

Häng kläderna för att torka i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

Vill du ha rådgiving inom el och energi?

Du kan vända dig till vår klimat- och energirådgivning om du har frågor och funderingar om exempelvis el, uppvärmning eller vilka stöd som finns att söka för energieffektiviseringar. Rådgivningen är kostnadsfri!

Läs mer om  vår klimat- och energirådgiving

Fler tips hittar du här

Energieffektivisering - energimyndigheten.se


Spara el hemma: 22 smarta tips - malarenergi.se


Tips & råd om att minska elförbrukningen - vattenfall.se


Förbered dig för kris - msb.se

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: