Vi har träffat Inger Olsson och Fanny Severin som båda jobbar med försörjningsstödet på Köpings kommun. Inger har jobbat här i tio år och är systemansvarig. Hon tar hand om deras system LifeCare, ser till att det är uppdaterat, anordnar utbildningar. Hon driver det digitala arbetet framåt.
– Hon är lite som spindeln i nätet, tycker jag, inflikar Fanny, som själv arbetar som socialsekreterare och har arbetat här i två år.
Fanny arbetar i systemen när hon ska ta beslut och handlägga ärenden. Hon arbetar även socialt för att främja en förändring hos sökande att de ska försörja sig själva.
Delaktigheten var en stor framgångsfaktor
– Vår ledning är positiv till digitalisering vilket har smittats av på oss medarbetare och det gör oss ännu mer motiverade till att jobba vidare med det, säger Fanny.
Båda instämmer att en stor nyckelframgång till den ökade digitaliseringen är att alla har fått vara delaktiga i arbetet. De som är lite mer intresserade har skapat en Digitaliseringsgrupp där de träffas och diskuterar hur de kan arbeta vidare med digitaliseringen.
Mer tid över till arbete som gör skillnad
Det nya digitala arbetssättet har sparat en massa tid tycker Fanny och Inger. Tid som annars hade gått till bland annat pappershantering och kontakt med människor som inte fyllt i sina ansökningar korrekt.
– Glömmer du fylla i ett fält i din ansökan i datorn så säger systemet ifrån. På så sätt spar vi tid genom att inte behöva kontakta personer med felaktigt ifylld ansökan, säger Fanny.
Istället kan Fanny och de andra socialsekreterarna fokusera på det sociala arbetet vilket främst innebär att människor ska bli självförsörjande.
”Våra sökande känner sig mer självständiga”
De som söker försörjningsstöd har överlag varit positiva till att kunna söka försörjningsstöd och följa sina ärenden digitalt. Nu behöver sökande inte anpassa sig efter den begränsande besöks- och telefontiden. Tid för att posten ska komma fram minskar också.