Information om Sverige

När du är ny i Sverige finns det några saker du måste tänka på. Bland annat behöver du folkbokföra dig hos Skatteverket och du ska skriva in dig hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. En del saker hjälper kommunen till med, som till exempel anmälan till barnomsorgen och skolan. Du får också möjlighet att lära dig hur det svenska samhället fungerar och läsa svenska för invandrare, Sfi. Kommunen ansvarar för samhällsorientering på hemspråket som är gratis. 

Om Sverige

Att leva i Sverige innebär att du har mycket frihet, men även ett ansvar att följa den värdegrund som finns här. Det är viktigt att du känner till vilka rättigheter och skyldigheter vi har här.

Läs mer om individens rättigheter och skyldigheter på sidan Informtion om Sverige

Demokrati

Sverige är en demokrati, vilket bland annat innebär att valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt, med val till riksdag, kommun och landsting. År 2022 var det valår i Sverige, för att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Läs mer om det svenska valsystemet på Valmyndighetens sida.

Att leva i en demokrati innebär också att du har rättigheter och frihet att uttrycka din åsikt, men du har också ett ansvar att respektera och låta andra framföra sina åsikter.

Mänskliga rättigheter

Vårt samhälle är öppet för olika sätt att leva. Sverige har undertecknat Förenta Nationernas (FN) förklaring om de mänskliga rättigheterna som grundar sig i att alla människor är födda fria, har samma värde och rättigheter oavsett etnisk tillhörighet, hudfärg, kön, språk, religion, sexuell läggning, politisk uppfattning eller social ställning.

Praktisk information

Det egna ansvaret

Du har ett eget ansvar att aktivt delta i svenskundervisning, samhällsinformation och insatser som leder till arbete och självförsörjning.

Kurs om det svenska samhället

Samhällsorientering, som är en kurs om det svesnka samhället som kommunen erbjuder, ger den nyanlände möjlighet att lära sig hur det svenska samhället fungerar. Man får till exempel information om sjukvården, skolan och om de olika myndigheterna. För nyanlända som ingår i etableringsreformen är samhällsorienteringen obligatorisk.

Även för dig som har beviljats uppehållstillstånd av andra skäl erbjuder kommunen samhällsorientering.

För information och anmälan om samhällsorientering kontakta verksamhetsutvecklare Caroline Evenbom.

Du kan också läsa mer och anmäla dig till kursen via det här formuläret.

Svenska språket

Sfi - svenskundervisning för invandrare

Den som har ett annat modersmål än svenska kan få svenskundervisning för invandrare (Sfi), en grundläggande utbildning i svenska språket. Enligt etableringsreformen ska kommunen verka för att nyanlända som omfattas av reformen ska kunna börja studera inom en månad efter det att de anmält sig till Sfi.

Andra nyanlända som fått rätt till Sfi ska ha möjlighet att börja studera Sfi senast inom tre månader efter det att man blivit folkbokförd i kommunen.

Här kan du läsa mer om Sfi och klicka dig vidare för att ansöka om en plats.

Swedish for all

Swedish for all är en webbplats riktad till nyanlända, webbplatsens syfte är att hjälpa nyanlända att börja lära sig svenska innan de får påbörja Sfi-utbildningen. Men den kan också vara ett hjälpmedel för de som redan påbörjat utbildningen. Klicka här för att komma till Swedish for alls webbplats.

Lära svenska

Länsstyrelserna har tagit fram ett språkinlärningspaket, kallat Lära svenska, som består av övningar, filmer, ordlistor och översättningsverktyg. Lära svenska är gratis och kan användas via dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Klicka här för att komma till Lära svenskas webbplats

Anmälan till skola och förskola

Du behöver skriva in ditt barn i skolan. Antingen besöker du utbildningsförvaltningen på Nibblebackesvägen 17. Det är öppet mellan klockan 8-12, måndag till fredag, eller så går det att ringa eller maila.

0221-259 47

utbildning@koping.se

När ditt barn är inskrivet kommer du att få ett brev hem med kallelse till inskrivningssamtal.

Skolverkets information om den svenska skolan på flera olika språk

Förskola
Du behöver ansöka om plats i förskola. Det gör du enklast via vår e-tjänst eller genom att ta kontakt med placeringsenheten.

E-tjänst för förskolaPlaceringsenheten

När du blivit tilldelad en plats behöver du tacka ja till denna, och sedan anmäla ett schema för vilka tider barnet ska vara på förskolan.

Hitta bostad

I Sverige kan du bo på olika sätt. Du kan hyra eller köpa en lägenhet. Du kan hyra eller köpa ett hus.

Många bostadsbolag och bostadsförmedlingar har något som kallas för bostadskö. När du anmält dig som bostadssökande får du automatiskt en plats i en bostadskö. I en bostadskö får du poäng för varje dag du varit anmäld. Dina chanser att få en lägenhet ökar ju längre tid du stått i en bostadskö. Reglerna kan variera för olika bostadsköer.

Anmäl dig som bostadssökande hos olika bostadsbolag och bostadsförmedlingar. I kommunen finns ett kommunalt bostadsbolag och flera privata hyresvärdar. De brukar ha en webbsida där du kan göra din anmälan. I vissa fall kan du behöva ringa eller besöka dem för att stå i bostadskö till ett boende. Lista över fastighetsägare med hyreslägenheter 

 

Hos en del bolag kan det vara kostnadsfritt att anmäla sig som bostadssökande och hos andra kan du behöva betala. När anmälan är gjord kan du börja söka de lediga lägenheter som finns. Det är viktigt att gå till webbsidan ofta för att se om det har kommit in några annonser om nya lägenheter. Här kan du läsa mer om att hyra bostad.

Ett annat sätt att hitta lägenhet kan vara att sätta upp lappar i affärer, bibliotek, trappuppgångar eller på andra ställen där det finns anslagstavlor.

Om du är intresserad av att köpa en bostadsrätt eller ett hus kan du vända dig till lokala fastighetsmäklare.

Etableringsreformen och etableringsprogrammet

Den som har fått uppehållstillstånd som flykting eller anhörig till flykting efter den 1 december 2010 kan omfattas av "Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare". Här är det Arbetsförmedlingen som har huvudansvaret för integrationen och Försäkringskassan betalar ut etableringsersättning. Lagen gäller vuxna i arbetsför ålder.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens service är till för alla arbetssökande i Sverige, som har rätt att jobba här. Exempel på vad du som söker jobb kan få hjälp med:

  • hitta lediga jobb
  • lektioner i svenska
  • utbildning
  • att prova på yrken för att visa vad du kan
  • få veta hur det är att jobba och bo i Sverige
  • få förslag på var i Sverige du har chans att hitta ett jobb

För dig som fått uppehållstillstånd

Om du fått uppehållstillstånd är du välkommen att kontakta Arbetsförmedlingen. Du rätt till samma service från Arbetsförmedlingen som alla andra arbetssökande i Sverige.

För dig som fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig

Om du fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig under de senaste tre åren kan du ha rätt till särskilda stöd, som kallas etableringsinsatser. Arbetsförmedlingens uppgift är att stödja dig att så snabbt som möjligt lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning.

Så här gör du för att bli inskriven

För att skriva in dig på Arbetsförmedlingen behöver du legitimera dig med e-legitimation (till exempel mobilt bank-id), sen skapar du ett konto hos Arbetsförmedlingen genom att fylla i dina uppgifter.

Du kommer att få fylla i uppgifter om till exempel utbildning, tidigare jobb, kompetenser och vilka jobb du söker.

När du registrerat ditt konto ska du anmäla att du söker arbete och även boka en tid för ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare. Du ska inte uppge att du kommer att börja arbeta eller studera inom 3 månader för då kommer du inte att ha kontakt med en arbetsförmedlare.

Klicka här för mer information om hur du ordnar med e-legitimation.

Skatteverket

Du som har flyttat till Sverige från ett land utanför EU- eller EES-området eller  är statslös, och planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här.

Villkor för att kunna bli folkbokförd

Det finns två villkor för att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige:

  1. Du måste ha ett uppehållstillstånd i Sverige.
  2. Det ska vara sannolikt att du ska bo i Sverige under minst ett år.

För mer information om flytt till Sverige läs på Skatteverkets webbplats.

Här kan du se några olika instruktionsfilmer och lär dig mer om vad du ska ha med dig när anmäler att du flyttat hit, hur du ansöker om id-kort och annat som kan vara bra att veta.

Försäkringskassan

Försäkringskassan är en statlig myndighet som utreder, beslutar och betalar ut bidrag och ersättningar.  

Här finns information på Försäkringskassans webbplats för dig som ska flytta till, arbeta, studera eller är nyanländ i Sverige.

Länkar

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Social- och arbetsmarknadsförvaltningen

Nibblesbackevägen 17, Köping

Fax
0221-254 13

Postadress
Köpings kommun
Social- och arbetsmarknadsförvaltningen
731 85 Köping

Öppettider
Vardagar 08:00 - 16:30