Hamnen i Köping rustas och utvecklas för att kunna ta emot större fartyg och större godsvolymer. Utvecklingen av Köpings hamn ingår tillsammans med hamnen i Västerås i Mälarprojektet, en av Sveriges största sjöfartsprojekt.
Mälarprojektet förbättrar sjöfartens infrastruktur
Regeringen har avsatt pengar för att förbättra infrastrukturen för sjöfarten på Mälaren, det så kallade Mälarprojektet.
2015 antog kommunstyrelsen i Köping en utvecklingsplan av Köpings hamn. Köping och Västerås har lovat staten att respektive hamn ska förbättras för att kunna ta emot fler och större fartyg och godsmängder. Detta sker i samarbete mellan kommunerna Köping och Västerås och det kommunalt helägda bolaget Mälarhamnar AB.
Ökade sjötransporter - säkrare och klimatsmartare
EU och den svenska regeringen har beslutat att godstransporterna inom sjöfarten ska öka. Eftersom väg och järnväg i Europa och i Sverige är överbelastade behöver gods istället transporteras vattenvägen. Varje godsfartyg motsvarar 22 tåg och 1000 lastbilar (vi har räknat 1 teu = lastbil utan släp). För varje tonkilometer som flyttas från väg till sjöfart minskar koldioxidutsläppen med 50 procent.
Hamnarna i Köping och Västerås når genom sin placering hälften av Sveriges befolkning och en tredjedel av konsumtionen inom en 15 mils radie.
Förberedande arbeten och investeringar
Mälarprojektet påbörjades med arbetet i Södertälje kanal hösten 2016. Förberedelserna för investeringarna (projekteringen) delfinansieras av EU genom fonden för ett sammanlänkat Europa, CEF, med totalt cirka 26 miljoner kronor för hamnarna i Köping och Västerås.

Mälarprojektet ägs av Sjöfartsverket, i projektet finns flera delprojekt med delprojektägare.
Länkar med mer information
Nedan finns länkar till mer information om Mälarprojektet hos andra aktörer.
Sidansvarig:
Senast uppdaterad:
Kontakt
Samhällsbyggnad