Frågor och svar

Här hittar du frågor och svar om valet i Köpings kommun. Fler frågor och svar finns även att hitta på Valmyndighetens webbplats.

Jag saknar mitt röstkort, hur gör jag?

Du som inte fått eller inte har kvar ditt röstkort kan beställa ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort. Ett dubblettröstkort kan beställas via kommunerna, Valmyndigheten eller länsstyrelserna.

Läs om hur du beställer dubblettröstkort

Kan jag rösta utan röstkort?

Ja, du kan rösta utan ditt röstkort, men då måste du rösta i din vallokal på valdagen.

Din vallokal står på ditt röstkort, men om du inte fått ditt röstkort, eller tappat bort det, kan du ta reda på din vallokal på några olika sätt:

  • Om du fått ett meddelande från Valmyndigheten i en digital brevlåda (t ex Kivra) så står din rösträtt och vallokal där
  • Du kan ringa valupplysningen på 020-825 825
  • Du kan ringa kommunens valkansli på 0221-252 26
Kan jag förtidsrösta utan röstkort?

Nej, du behöver ditt röstkort för att kunna förtidsrösta. Röstkortet används för att skicka din röst till rätt vallokal inför rösträkningen.

Om du saknar ditt röstkort kan du beställa ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort.

Läs mer om röstkort

Var kan jag rösta?

Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige under förtidsröstningsperioden (22 maj till 9 juni). Då behöver du ha ditt röstkort med dig.

På valdagen kan du rösta i din ordinarie vallokal, eller i en förtidsröstningslokal. På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i. Om du röstar i din vallokal behöver du inte ha med dig ditt röstkort.

Vallokaler och förtidsröstningslokaler i Köpings kommun

Kan jag rösta från utlandet?

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller förtidsrösta på ambassad och konsulat.

Läs om hur du röstar från utlandet på Valmyndighetens webbplats

Jag ångrar min förtidsröst, hur gör jag?

Om du förtidsröstat och ångrat dig går du till din vallokal på valdagen, gör i ordning din röst och när du kommer fram till röstmottagarna säger du att du vill ångerrösta. Röstmottagarna markerar i röstlängden och tar emot dina valkuvert.

Röstmottagarna letar fram din förtidsröst om förtidsrösten kommit till vallokalen så att du kan få tillbaka den. Har förtidsrösten inte hunnit komma till vallokalen upptäcks din ångerröstning senare under dagen, eftersom det i röstlängden är markerat att du röstat i vallokal. Förtidsrösten kommer då inte räknas.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Valkansliet

Postadress
Köpings kommun
731 85 Köping