Våra utställningar

Permanenta utställningar

På Köpings stads museer och utställningshall har vi ett antal permanenta utställningar som du kan uppleva året runt. De permanenta utställningarna speglar händelser och personer i kommunens historia.

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Jacob Sjölin och alrotsmästarna

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Scheeles minne - En av syrets upptäckare

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

Tillfälliga utställningar

Tittut

27 januari-24 mars

Rekommenderad ålder: 0–6 år

Tittut! är en lekutställning för små barn, som bygger på igenkännande och tankar om vardagen och rutiner. Att vakna, borsta tänderna, klä på sig, äta frukost och komma iväg på morgonen.

I utställningen kan barn och vuxna tillsammans upptäcka och utforska vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar, bilder och nykomponerad musik.

Tittut! är en vandringsutställning av Annika Thore och Fred Lindfors, producerad av Form och Funktion, med musik komponerad av Magnus Larsson, Kontraproduktion.

En bild – en historia, utställning med Inger Holmberg & Ulf Rehnholm

En bild – en historia Inger Holmberg & Ulf Rehnholm

6–28 april

Ulf Rehnholm är fotograf och Inger Holmberg målar färgglada bilder som föreställer fantasirika berättelser. Med utställningen ”En bild – en historia” vill konstnärerna belysa bildernas förmåga att berätta olika historier samtidigt som de väcker betraktarens nyfikenhet.

Inger Holmberg har alltid hållit på med skapandet i olika former och är fascinerad av färgerna. Hon målar naivistiskt och älskar att föreställa människor, djur och växter. Hennes målningar berättar historier som betraktaren får själv tolka. Inger är också intresserad av det muntliga berättandet och vann 2022 titeln ”Sörmlands berättare”.

Ulf Rehnholm säger att kameran öppnar hans sinnen och gör honom seende. Han låter gärna kameran stå öppen - ju längre slutartid han använder, desto mer ljus tränger in i kameran och skalar bort lager på lager av fysisk verklighet. Det som blir kvar är ett själsligt avtryck från vår tid.

Vernissage på lördag den 6 april, klockan 13–16. Vi bjuder på cider och tilltugg.

Välkomna!

Slow art dag den 13 april

Slow Art Day - lördag 13 april

Den 13 april firar vi Slow Art Day – en dag som uppmuntrar att ge mer tid till några konstverk för att verkligen hinna se, i stället för att titta snabbt på många verk. Att titta långsamt på konst är ett koncept som föddes 2008 i New York och som har sedan dess spridit sig internationellt. Många museer och konstgallerier deltar varje år.

Kom och prova på museet!

Klockan 13.15-14.00

Slow-looking visning. Vi saktar ner och tittar långsamt tillsammans på några konstverk i utställningen ”En bild – en historia”. Lär dig att titta på konst på ett annat sätt!

Vi därefter diskuterar kring upplevelsen och konsten medan vi fikar.

Gratis. Ingen föranmälan krävs. Alla åldrar välkomna.

Klockan 13.00-16.00

Slow-looking på egen hand. Ta en stund för att titta länge och noga på några tavlor i utställningen ”En bild – en historia”.

Korta kort med instruktion samt kikare finns i utställningshallen. Vad kan du upptäcka för spännande i tavlorna?

Passar alla åldrar.

Hela dagen

Slow-looking digitalt

På museets Facebooksida läggs ut en övning som du kan göra när som helst.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings stads museer och utställningshall

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress:
Östra Långgatan 37
731 30 Köping

Öppettider 2023
Tisdag-söndag
13.00-16.00

Fri entré!