Våra utställningar

Permanenta utställningar

På Köpings stads museer och utställningshall har vi ett antal permanenta utställningar som du kan uppleva året runt. De permanenta utställningarna speglar händelser och personer i kommunens historia.

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Jacob Sjölin och alrotsmästarna

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Scheeles minne - En av syrets upptäckare

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

Tillfälliga utställningar

Bild: Mary Olsson, ”Min borg”

Mary Olsson, ”Write me a letter”

4–26 april

Mary Olsson arbetar med grafisk konst och traditionella trycktekniker. Hon arbetar främst med screentryck, litografi och fotopolymer och använder sina tryckta blad till att skapa miniatyr teatrar.

Mary är fascinerad av pappersföremål som en gång var vanliga objekt i våra dagliga liv och som har numera försvunnit eller håller på att försvinna: brev, böcker, kartor och pappersleksaker.

Brevet var tidigare ett viktigt föremål, som användes inte bara för nyheter utan även för att dela med sig av livets dramatik, menar Mary.

I hennes konstnärliga arbete undersöker hon den historiska aspekten av dessa pappersobjekt och använder sig av vissa metoder och tryckutrustningar som är numera ur bruk i tryckbranschen. Målet är att bevara grafik, en unik konstform, för kommande generationer.

Foto: Sara Starkström

”Övergivna platser”, Sara Starkström
8 juni – 4 augusti

”Övergivna platser” är en fotoutställning av Sara Starkström, som visar det som blivit bortglömt och lämnats att förfalla.
Sara är en urbexare: en person som ägnar sig åt utforskning av förfallna och historiska byggnader. Hon reser världens runt och fotograferar det som är övergivet och bortglömt. I utställningen visar hon sina fotografier och skönheten i det som en gång övergivits och återerövrats av naturen.

Vernissage på lördag den 8 juni.

Sara Starkström medverkar och museet bjuder på cider och tilltugg.

Program:
Kl. 13.00 Utställningen öppnar.
Kl. 13.15 Välkommen, Sara Starkström berättar om sin utställning och svarar på frågor om subkulturen urban exploring.

Utställningen och vernissagen är en del av Köpings 550-årsfirande.

Fri entré, välkomna!

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings stads museer och utställningshall

UTBILDNINGS-, KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

Köpings museum

Besöksadress:
Östra Långgatan 37
731 30 Köping

Öppettider 2024
Tisdag-söndag
13.00-16.00

 

Stängt

Midsommarhelgen (21-23 juni)

Fri entré!