Våra utställningar

Tillfälliga utställningar

 

Konstutställning Yvonne Stenqvist

14 januari - 5 februari

Vernissage lördag 14 januari, klockan 13–16.

Konstnären medverkar; vi bjuder på alkoholfri dryck och snacks.

Välkommen!

I utställningen visas utvecklingen av Yvonnes konstnärskap, från att vara tecknare till målare. Kroppar, porträtt och landskap, i blyerts, akvarell eller gouache, visar upp en mångfasetterad konstnär som kan skildra det verkliga likaväl som sträcka sig i en mer abstrakt riktning.

I utställningen kan man också testa sin förmåga att rita det man ser genom en liten övning där man använder höger hjärnhalva.

Yvonne Stenqvist (född 1945 i Stockholm) har studerat frihandsteckning på Konstfackskolan och gick ateljélinjen vid Stockholms universitet. Hon har deltagit i flera separata och jurybedömda utställningar, bland annat på Stockholms stadsmuseum år 1985 och på Röhsska museet i Göteborg år 2000, och är representerad på ett antal platser i Stockholms län. Konstnären blev invald i Svenska Tecknare år 1984 och året därpå blev hon medlem i föreningen Svenska Konstnärinnor.

Yvonne drogs till konsten -och speciellt till tecknandet- redan i barndomen. Kroki och illustrationer karakteriserar början av hennes konstnärskap, med detaljrika avbildningar. Med egen ateljé i Kungsängen på 1980-talet öppnades hennes konstnärskap upp för måleriet. Senare prövade konstnären sig även på collage.

Yvonne är bosatt i Arboga sedan 2013 där hon fortsätter med det konstnärliga skapandet i sin egen ateljé.


Permanenta utställningar

På Köpings stads museer och utställningshall har vi ett antal permanenta utställningar som du kan uppleva året runt. De permanenta utställningarna speglar händelser och personer i kommunens historia.

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Jacob Sjölin och alrotsmästarna

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Scheeles minne - En av syrets upptäckare

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

 

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings stads museer och utställningshall

KULTUR & FRITID

Besöksadress:
Östra Långgatan 37
731 30 Köping


Öppettider 2023
Tisdag-söndag
13.00-16.00

Fri entré!Avvikande öppettider vår och sommar 2023

7 april, Långfredagen Stängt

10 april, Annandag påsk Stängt

1 maj Stängt

18 maj, Kristi himmelsfärds dag Stängt

19 maj Stängt

6 juni, Nationaldagen Stängt

23 juni, Midsommarafton Stängt

24 juni, Midsommardagen Stängt

25 juni Stängt