Våra utställningar

Tillfälliga utställningar

 

Köpings Kulturrundas Samlingsutställning 2022

10-25 september

 

27 utställare med anknytning till Köpings Kulturrunda ställer ut på museet mellan den 10-25 september.

Vernissage lördag 10 september kl 13.00.

Köpings Kulturrunda genomförs den 17-18 september för första gången! Initiativet har tagits ideellt av en grupp kulturintresserade och i år deltar 27 utställare. En del öppnar sin ateljé, andra kan ni träffa i samlingsutställningar och utställningslokaler i centrum med omnejd den 17-18 september. Gå in på deras hemsida för att se en karta över alla utställare. Köpings Kulturrunda

Varmt välkommen!


Permanenta utställningar

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Jacob Sjölin och alrotsmästarna

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Scheeles minne - En av syrets upptäckare

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

 

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings stads museer och utställningshall

KULTUR & FRITID

Besöksadress:
Östra Långgatan 37
731 30 Köping


Öppettider 2022
Tisdag-söndag
13.00-16.00


Avvikande öppettider Hösten 2022

21 september Stängt