Våra utställningar

Permanenta utställningar

På Köpings stads museer och utställningshall har vi ett antal permanenta utställningar som du kan uppleva året runt. De permanenta utställningarna speglar händelser och personer i kommunens historia.

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Jacob Sjölin och alrotsmästarna

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Scheeles minne - En av syrets upptäckare

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

Tillfälliga utställningar

Tittut

27 januari-24 mars

Rekommenderad ålder: 0–6 år

Tittut! är en lekutställning för små barn, som bygger på igenkännande och tankar om vardagen och rutiner. Att vakna, borsta tänderna, klä på sig, äta frukost och komma iväg på morgonen.

I utställningen kan barn och vuxna tillsammans upptäcka och utforska vardagsvärldar med krypin, tittut, speglingar, bilder och nykomponerad musik.

Tittut! är en vandringsutställning av Annika Thore och Fred Lindfors, producerad av Form och Funktion, med musik komponerad av Magnus Larsson, Kontraproduktion.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Köpings stads museer och utställningshall

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress:
Östra Långgatan 37
731 30 Köping

Öppettider 2023
Tisdag-söndag
13.00-16.00

Fri entré!