Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

Livsmedelsverksamhet

När du ska starta en livsmedelsverksamhet behöver du göra en anmälan om registrering till miljökontoret. Tänk även på att om du planerar att ändra din verksamhet eller tar över en befintlig verksamhet så behöver du ofta göra en ny anmälan. Om du är osäker på vad som gäller kan du alltid vända dig till oss för att få hjälp.

Vad behöver jag göra innan jag startar min verksamhet?

Alla verksamheter där livsmedel släpps ut på marknaden ska registreras. En anmälan om registrering behöver göras om du startar en ny livsmedelsverksamhet eller tar över en befintlig. Även andra betydande ändringar ska meddelas till miljökontoret, en sådan ändring kan vara byte av bolagsform. 

Registrering gör du genom att:

  1. fylla i en blankett om anmälan om registrering av livsmedelsanläggning
  2. fylla i en blankett för underlag för riskklassning av verksamheten
  3. Skicka in blanketterna till Miljökontoret.

Blankett för anmälan om registrering av livsmedelsanläggning

Underlag för riskklassning

Här hittar du översatt information om att starta livsmedelsverksamhet

Arabiska

Tigrinja

Thai

Somaliska

Engelska

Sanktionsavgifter

Från och med 1 januari 2019 gäller regler om sanktionsavgifter för vissa överträdelser av livsmedelslagstiftningen.

Reglerna innebär bland annat att den som påbörjar en ny registreringspliktig livsmedelsverksamhet utan att först ha gjort en anmälan till kontrollmyndigheten, riskerar att få betala en sanktionsavgift. Detsamma gäller den som tar över en redan registrerad verksamhet och inte anmäler detta till kontrollmyndigheten.

Är du intresserad av att veta mer om sanktionsavgifter finns ytterligare information på livsmedelsverkets hemsida.

Livsmedelsverket

Riskklassning av verksamheten

Utifrån underlag för riskklassning räknas det fram hur många timmar kontrolltid din verksamhet kommer att ha. Ju större risk och omfattning på din verksamhet desto fler kontrolltimmar får verksamheten. Den årliga avgiften blir din kontrolltid gånger kommunens timtaxa. Avgiften kan komma att förändras utifrån de resultat som kommer fram vid miljökontorets kontroller.

Taxa livsmedel 2019

När får jag starta min verksamhet?

Verksamheten får startas två veckor efter att en fullständig anmälan om registrering kommit till miljökontoret. Om du får besked att din registreringen är klar tidigare så får du starta din verksamhet.

Vi kontrollerar att du följer lagen

Miljökontoret utför kontroller på livsmedelsverksamheter. De verksamheter som kontrolleras är bland annat livsmedelsbutiker, restauranger, caféer och torg- och gatuhandel. Kontrollen innebär att vi gör regelbundna besök hos verksamheterna för att se att lagar och regler följs. De flesta av kontrollerna är oanmälda, men det förekommer också föranmälda kontroller. Syftet med tillsynen är att garantera att invånarna erbjuds säkra livsmedel. Tillsynen är även ett stöd till dig som driver en verksamhet och genom miljökontoret kan du få råd om hur du kan uppfylla de krav som ställs.

Extra kontroller

Om det vid en kontroll uppmärksammas att lagen inte följs kan uppföljande extra kontroller utföras. Vid dessa kontroller följer vi upp att de uppmärksammade bristerna åtgärdats.

Vad kostar det?

För registrering av en livsmedelsverksamhet tas en avgift ut. Därefter betalas en löpande årsavgift för miljökontorets tillsyn. Om extra kontroller behövs tas ytterligare avgift ut. Storleken på avgiften beror på hur lång tid som lagts ned i ärendet.

Utöver den årliga kostnaden för tillsyn som du som livsmedelsföretagare betalar kan det tillkomma avgifter för tillsyn enligt miljöbalkens lagstiftning. Det kan gälla kemikalietillsyn, avfallstillsyn eller tillsyn på kosmetiska produkter, beroende på vilka produkter som finns i din verksamhet.

Lagstiftning

Du som verksamhetsutövare är ansvarig för verksamheten och det förväntas att du känner till och följer den lagst iftning som rör din verksamhet. Den lagstiftning som du framförallt behöver känna till är livsmedelslagstiftningen men även stora delar av miljöbalkens regelverk.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 30 november 2019

Kontakt

Miljökontoret

Kristinelundsvägen 4

Postadress:
Köpings kommun
Miljökontoret
731 85 Köping

Telefontider
Måndag-torsdag: 8.00-17.00
Fredag: 8.00-16.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar har vi ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken!

Per Wuolikainen

MILJÖINSPEKTÖR

Kristinelundsvägen 4

Postadress:
Miljökontoret
731 85 Köping

Johanna Wessén

MILJÖINSPEKTÖR

Kristinelundsvägen 4

Postadress:
Miljökontoret
731 85 Köping

Hedda Lundh

MILJÖINSPEKTÖR

Kristinelundsvägen 4

Postadress:
Miljökontoret
731 85 Köping

Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal