Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

Särskilt boende - äldreboende och demensboende

Det finns särskilda boenden i Köping centralort så väl som i Munktorp och Kolsva. I våra boenden finns gemensamma utrymmen för måltider och gemenskap, och du har tillgång till omvårdnadspersonal och sjuksköterska dygnet runt.

Service och omvårdnad för dig som behöver särskilt stöd

Särskilt boende är ett samlingsnamn för boendeformer för service och omvårdnad för äldre som behöver särskilt stöd. Man kan säga att det finns två typer av boende - äldreboende och demensboende.

  • En plats i äldreboende får du som inte längre klarar dig själv hemma på grund av att du som en följd av åldrande behöver mycket hjälp och stöd.
  • En plats i demensboende får du som inte längre klarar dig hemma på grund av att du som en följd av demenssjukdom behöver mycket hjälp och stöd.

Gör en behovsprövning för att få plats i särskilt boende

För att få plats i ett särskilt boende behöver du göra en behovsprövning. Det är en biståndshandläggare som gör den. Om ni genom utredningen kommer fram till att dina behov inte är tillräckligt stora för att få rätt till en plats i ett boende är det möjligt att du kan du få annan stöd och hjälp, till exempel genom hemtjänst.

Ansök om särskilt boende

Du gör en skriftlig ansökan till biståndsenheten. I ansökan beskriver du ditt behov av hjälp och varför du behöver dessa insatser. Du kan också ta kontakt med biståndsenheten för att rådgöra kring vilka insatser som skulle passa dig.

Du hittar ansökningsblanketten på vår blankettsida.

Kostnad

Avgifterna för våra biståndsbedömda insatser baseras på dina inkomster och utgifter. Det innebär att om du har väldigt låga inkomster kan insatserna komma att bli gratis, medan det å andra sidan finns ett högkostnadsskydd så att det inte kan bli hur dyrt som helst.

Läs mer på sidan om avgifter

Så tycker de äldre om särskilt boende i Köping

Varje år gör Socialstyrelsen en brukarundersökning i hela landet för att ta reda på vad de som bor i särskilt boende tycker om sitt boende.

Läs resultaten för 2019

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 20 januari 2020

Kontakt

Biståndsenheten

VÅRD & OMSORG

Sveavägen 21, Köping

Postadress
Köpings kommun
Vård & Omsorg
731 85 Köping

Öppettider
måndag-torsdag 8.00-16.00
fredag 8.00 - 15.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
måndag - fredag 8.30-9.30
efter telefontid finns röstbrevlåda.

Du hittar telefonnummer till respektive handläggare här!

Helger och röda dagar stängt.

Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal