Uppskattat när vård- och omsorgsförvaltningen ringde upp

Anne Andersson, Siv Birkeståhl och Annika Persson

Under våren har den som är över 80 år och inte har några insatser från kommunen fått ett telefonsamtal från vård- och omsorgsförvaltningen. Genom ett projekt har man undersökt hur det står till med ofrivillig ensamhet och aktiviteter för den som är äldre. Syftet har varit att minska ensamhet.

Nu är den uppsökande delen av projektet avslutat, och Anne Andersson, Annika Persson och Siv Birkeståhl summerar det man fått reda på, och vill passa på att tacka alla som ställt upp och alla fina samtal man haft under projektets gång.

Läs om projektets start

- De flesta som vi har kontaktat för hälsosamtal har varit mycket positiva till vårt samtal och till projektet, berättar Annika Persson. Vi har fått mycket uppskattning, även från andra kommuninvånare, för att Köpings kommun och vård- och omsorgsförvaltningen genomför ett sådant här projekt, fortsätter hon.

Viktigt att samtalet skulle kännas tryggt

Inför samtalen skickades ett brev ut där projektets syfte beskrevs, och det fanns namn, bild och telefonnummer till de som skulle ringa upp. Det var viktigt att det skulle kännas tryggt att bli kontaktad, och många upplevde det som positivt.

- Flera som vi ringt upp berättar att de haft brevet intill telefonen så att de skulle känna igen telefonnumret när samtalet väl kom, säger Anne Andersson.

De flesta känner sig inte ensamma

Det som framkommit av samtalen har också varit förvånansvärt positivt.

- Det stora flertalet känner sig inte ensamma, berättar Siv Birkeståhl. Även de som numera är änka eller änkling och lever ensamma uppger att de har god kontakt med sina barn och barnbarn, goda vänner och att de har många sociala kontakter, fortsätter hon.

De flesta är dessutom fysiskt aktiva; promenerar, gympar, spelar golf, boule och så vidare. Många har hund eller katt, eller är hundvakt, till exempel till barnbarnets hund. De flesta kör bil. De är måna om sin hälsa, och även de som upplever sig ha besvär med hälsan, och inte längre kan röra sig lika lätt, är nöjda med det de kan göra.

Önskemål om aktiviteter

Insikterna från samtalen har framförts till vård- och omsorgsnämnden och kommunens pensionärsråd. De önskemål kring aktiviteter som lyfts är bland annat ett ”pratcafé” för ensamma, att få lära sig mer om datorer och telefoner, en träffpunkt i Kolsva och förebyggande aktiviteter som dans och temaföreläsningar.

Inspirationsdag för seniorer 3 oktober

Den som är intresserad av förebyggande aktiviteter kan redan nu boka in den 3 oktober på Mötesplats Tunadal, då ”inspirationsdagen för seniorer” hålls. Syftet med inspirationsdagen är just att hjälpa äldre hitta det som får dem att må bra och vara självständiga länge. Flera av kommunens verksamheter kommer delta, och även studieförbund, föreningar och företag. Mer information kommer framöver.