Ullvigymnasiet är Sveriges tredje största gymnasium för Ung Företagsamhet

Två UF-elever vid ett marknadsstånd

Moa och Tova från SweetCandle är två av 279 elever som driver UF-företag i år.

I år är det rekordmånga elever som driver UF-företag på Ullvigymnasiet, så många att skolan nu är den tredje största UF-skolan i Sverige.

Skolan lägger stort fokus på UF

På Ullvigymnasiet får alla elever möjlighet att driva UF-företag under sin skoltid. Under flera år har skolan prisats för sitt arbete med Ung Företagsamhet där både antalet elever som driver UF-företag och kvalitén på arbetet ökar.

En personlig utvecklingsresa att driva UF-företag

Alicia Johansson är UF-samordnare och lärare i företagsekonomi, marknadsföring och entreprenörskap på Ullvigymnasiet. Hon berättar om drivkrafterna bakom arbetet med UF.

- Det bästa är att få följa elevernas personliga resa och utveckling. De blir mer utmanade och kliver utanför sin komfortzon flera gånger under året vilket gör att de växer. Alla elever har nytta av att få träna på sin företagsamhet, oavsett om de går vidare till studier eller arbete, säger Alicia Johansson.

Alla elever har möjlighet att driva UF-företag

I år är det 279 elever från skolans alla olika program som driver UF-företag. Att det är så många har sin förklaring i att skolan jobbar brett över alla programmen. På vissa program är det obligatoriskt, några har det som en del av en kurs och det går också att välja Entreprenörskap som individuellt val för alla elever i årskurs 2 och 3. Mattias Ejdeklint är rektor och ansvarig för UF-verksamheten, han beskriver varför skolledningen väljer att satsa så stort på UF.

- Vi ser att elever som deltar i UF-företagande breddar sin kompetens och därmed blir bättre rustade för framtiden. Vi vill ge våra elever de bästa möjligheterna till att utvecklas och UF-företagande ger eleverna precis det, säger Mattias Ejdeklint.

Förberedelse för arbetslivet

Även den politiska viljan är tydlig, UF-företagande skapar positiva effekter både för eleverna och för Köping i stort.

- Vårt uppdrag i skolan är bland annat att förbereda eleverna för ett kommande arbetsliv. Kompetensförsörjning är en viktig fråga för näringslivet i kommunen och UF-företagande skapar en bra grund för eleverna när de kommer ut i arbetslivet, oavsett om det är som egna företagare eller anställda, säger Andreas Trygg, ordförande i utbildningsnämnden.