Vinnaren av Stora pedagogiska priset 2021

Agneta Rönning, lärare på gymnasiesärskolan.

Agneta Rönning tilldelas Stora pedagogiska priset 2021 för förtjänstfullt pedagogiskt arbete med Ung företagsamhet inom gymnasiesärskolan i Köpings kommun.
-Jättekul! Det var många nominerade och många värdiga vinnare så jag är förstås jätteglad, säger Agneta Rönning, lärare på gymnasiesärskolan.

Det var under förra läsåret som Agneta Rönnings elever på programmet Samhälle, natur och språk på gymnasiesärskolan, deltog i Ung företagsamhet. Det var första gången som en klass på en gymnasiesärskola i Västmanland startade, drev och avvecklade ett UF-företag.

-Eleverna utvecklades jättefint och gjorde stora framsteg, vilket vi aldrig kunde ana innan. Det var ett bra sätt för dem att få en inblick i arbetslivet och få in praktiska delar i den annars så teoretiska utbildningen, säger Agneta Rönning.

Årets vara 2021

Men det var inte bara elevernas utveckling som var positiv. Företagsidén att producera och sälja bihotell blev så populärt att företaget B4U vann kategorin Årets vara i Ung företagsamhets regionstävling. I och med segern kvalificerades sig företaget vidare till SM i Ung företagsamhet.

Stora framsteg

Agneta Rönning vill dock vara tydlig med att hon inte varit ensam i arbetet med UF på gymnasiesärskolan.

-Det är fler än jag som har jobbat med det här och jag vill lyfta fram Roger Heljeberg och Markus Nyberg. Utan deras arbetsinsats så hade inte projektet kunna genomföras med så bra resultat.

”Ska försöka njuta”

Utöver en Scheelevas, blommor och diplom får hon 25 000 kronor att använda till kompetensutveckling.

-Jag ska försöka njuta av det här och jag tror att jag ska kontakta mina gamla elever och berätta om priset.

Agneta Rönning har arbetat med barn och ungdomar i Köpings kommun i 40 år.

Gymnasiesärskolans UF-företag vann Årets vara

Pedagogiska priserna