Årets pedagogiska priser är utdelade och vinnarna är…

Vinnarna håller upp sina diplom

Helena Hoffstedt, vinnare av Stora pedagogiska priset och Mona Milutinovic, vinnare av Pedagogiska priset för digitalisering

De pedagogiska priserna ska uppmuntra och förstärka goda insatser och att sprida kunskaper om framstående pedagogiska exempel inom kommunen. I år har Helena Hoffstedt tagit emot Stora pedagogiska priset och Mona Milutinovic fick Pedagogiska priset för digitalisering. Båda vinnarna arbetar på Ullvigymnasiet.

Två priser delas ut varje år

Varje år delar Köpings kommun ut två priser pedagogiska priser för att uppmärksamma goda insatser och för att inspirera till utveckling inom undervisning. Stora pedagogiska priset ger en vinstsumma på 25 000 kr och Pedagogiska priset för digitalisering ger en vinstsumma på 15 000 kr. Pengarna kan till exempel användas till fortbildning eller studiebesök.

Stora pedagogiska priset

Vinnaren av Stora pedagogiska priset heter i år Helena Hoffstedt. Hon arbetar på Ullvigymnasiet där hon tillhör på Ekonomiprogrammet och undervisar inom Idrott och Hälsa, Svenska och Retorik. Förutom undervisningen är hon också mentor för en klass. Kombinationen mellan praktiska och teoretiska ämnen tycker hon är perfekt.

- Det som jag gillar mest med att vara lärare är att få vara med när barn och ungdomar utvecklas och växer som människor. Jag har förmånen att få undervisa och förhoppningsvis inspirera ett gäng 16-19-åringar under tre års tid och vara med på deras väg mot vuxenlivet. Det är så mycket som händer i den åldern. De mognar, växer upp och tar sig vidare ut i livet, säger Helena.

Inspirerar till hälsosamt och livslångt lärande

I motiveringen lyfts att Helena på kreativa sätt inspirerar eleverna till ett hälsosamt och livslångt lärande och det är också ett tips hon själv lyfter för att skapa en positiv och engagerande undervisning:

- Var nyfiken på dina elever, skapa relationer och våga bjuda på dig själv. Tro på ett livslångt lärande och fortsätt utveckla dig själv och dina ämnen. Samarbeta med kollegor, både i dina ämnen men också över ämnesgränserna, det vinner alla på. Håll inte inne med beröm, säger Helena.

Pedagogiska priset för digitalisering

Det pedagogiska priset för digitalisering tilldelades i år Mona Milutinovic som även hon arbetar på Ullvigymnasiet där hon är lärare i samhällskunskap och IKT-pedagog. IKT står för informations- och kommunikationsteknik och Monas uppgift är att omvärldsspana och undersöka vilka nya digitala verktyg som kan användas i undervisningen, stödja pedagoger i användandet av verktygen och se till så att de fungerar.

- Till min hjälp har jag ca 20 IKT-inspiratörer, elever som utbildat sig extra inom IKT för att inspirera och stödja andra i användandet av digitala verktyg. Att jag har möjligheten att testa verktyg tillsammans med elever i undervisningen gör att jag har fått det perfekta jobbet, säger Mona.

AI är stort fokus för skolan

Sedan en tid tillbaka håller Mona på att fördjupa sig dels inom AI ur ett skolperpektiv och så utbildar hon sig till Microsoft Educator.

- Det sägs att generell AI kommer att betyda lika mycket för utbildning som miniräknaren påverkade matematiken. Vi har skollicenser för Office 365 som nu integrerar AI i de flesta av sina tjänster. Det är viktigt att vi får kunskap om hur de nya funktionerna kan bidra till lärandet samtidigt som det finns önskemål från företagen att våra elever behöver mer kunskap om Office-program som de ska använda på arbetsplatserna, berättar Mona.

Läs mer om de pedagogiska priserna