Årets ”Västmanland läser” satsar extra på barn och unga

Nu startar årets upplaga av ”Västmanland läser” som satsar extra på barn och unga. Årets författare är Balsam Karam och Angelica Öhrn.

I årets upplaga av ”Västmanland läser” läser biblioteken i Köping, tillsammans med Bibliotek i Västmanland, Balsam Karam och barn- och ungdomsförfattaren Angelica Öhrn. Biblioteken i Västmanland arrangerar bokcirklar och författarbesök och i år satsar man extra på barn och unga med lovaktiviteter, skrivarkollo och läsning.

Gemenskap genom läsande

Syftet med ”Västmanland läser” är lyfta litteraturens och läsandets roll i samhället och tanken är att så många västmanlänningar som möjligt ska läsa samma böcker och prata om dem.

- Västmanland läser är ett sätt att skapa gemenskap och sätta litteraturen i ett sammanhang. I år kommer vi att ha extra många aktiviteter för att stärka barn och ungas läsning, ett mycket angeläget arbete, säger Lena Karlström, kulturchef på Region Västmanland.

Årets författare

Angelica Öhrn skriver barn- och ungdomsböcker som vågar ta barn och ungas starka känslor på allvar. Hon har även drivit framgångsrika läs- och skrivfrämjande projekt bland unga i Västerås. Hon debuterade 2017 med ungdomsboken ”Anton och Teitur”, som nominerades till Sveriges författarförbunds debutantpris Slangbellan. Sedan dess har hon skrivit en lång rad böcker. Hon nominerades till barnens romanpris i Karlstad 2021 och 2023.

Debutroman hyllad av kritiker

Balsam Karam är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen ”Händelsehorisonten”. Hon är medlem i Sveriges Författarförbunds biblioteksråd och ingår i juryn för Almapriset, Astrid Lindgren Memorial Award. År 2021 tilldelades hon Samfundet De Nios Julpris. Balsam Karam är född i Theran i Iran. Hon är kurd och kom till Sverige som barn.

”Västmanland läser” – ett samarbete

”Västmanland läser” är ett samarbete mellan Bibliotek i Västmanland, Region Västmanland, Studieförbundet Vuxenskolan och ABF, med stöd från Kulturrådet. ”Västmanland läser” startade våren 2023 och är nu inne på sitt andra år.

Västmanland läser-arrangemang i bibliotekens evenemangskalender