Beslutade besparingsåtgärder
inom vård och omsorg

Under vård- och omsorgsnämndens sammanträde i slutet av april fattades beslut om att genomföra ett flertal åtgärder för att komma till rätta med förvaltningens underskott, och även möta de övergripande krav på effektiviseringar som kommunfullmäktige beslutat om.

Flera åtgärder har redan uppmärksammats i media, exempelvis att den öppna verksamheten inom socialpsykiatrin, Knytpunkten, stängs och att matlådor kommer att sluta levereras inom hemtjänsten vid årsskiftet. Den totala effekten av åtgärderna beräknas spara 23,3 miljoner per år, men full effekt nås först 2025. Under 2024 blir de beräknade besparingarna 13,3 miljoner.

Stora ekonomiska utmaningar

Kommunen står inför svåra ekonomiska utmaningar som har flera orsaker, varav några är inflation, höjda räntor, höjda pensionskostnader (pensionerna är värdesäkrade mot inflation) och höjda driftskostnader. Vård- och omsorgsförvaltningen har ett beräknat underskott för 2024 som uppgår till 15 miljoner kronor. Underskottet består till stor del av att förvaltningen påverkas så mycket av de ökade kostnaderna i samhället i och med att man bedriver dygnet-runt-verksamhet som kräver mycket lokaler, personal och fordon. Underskottet har egentligen funnits med några år, men har tidigare kunnat kompenseras av statliga medel som sköts till under pandemin.

Från effektiviseringar till tuffa besparingar

När förvaltningen har tagit fram sina besparingsförslag har man tvingats gå från effektiviseringar till tuffa besparingar, där allt som inte är lagstadgat har vridit och vänts på och vissa verksamheter, så som Knytpunkten, till sist fått ingå i åtgärderna.

- Vi vet att förebyggande arbete är väldigt viktigt, både för äldre och för exempelvis de som lever med psykisk ohälsa. Men vi är i ett läge där vi tvingas sänka kostnaderna där vi har möjlighet, säger Annasarah Pavasson som är förvaltningschef för vård och omsorg.

En annan tjänst som dras in vid årsskiftet är matlådorna som distribuerats via hemtjänsten. Ett första informationsbrev är på väg, och under hösten kommer alla som i dagsläget har ett abonnemang för matlådor att kontaktas av biståndsenheten. I den processen kommer man också se över om det finns behov av andra stödjande insatser från hemtjänsten i stället.

Handlar även om att undvika osund konkurrens

Beslutet kring matlådorna har fler skäl än de ekonomiska. Utbudet från restauranger och mataffärer har över åren ökat – både av färdiglagad mat och av möjlighet till hemkörning. Det innebär att idag kan behovet av färdig mat fyllas av andra aktörer än kommunen, och en kommun får inte konkurrera med näringslivet inom säljverksamhet.

Däremot har man inlett ett samarbete med näringslivsavdelningen, för att lokala restauranger och mataffärer ska ges möjlighet att skapa ett utbud som är anpassat efter behov och budget hos den som tidigare haft matlåda via hemtjänsten.

Den som har läkarintyg på behov av specialkost kommer också fortsatt kunna få matlådor via biståndsbedömning.

Professionell städning hoppas kunna återupptas

Ytterligare en åtgärd som känns tung för förvaltningen är att man kommer säga upp avtalet med KBAB om städning på de särskilda boendena.

- Jag har hört personalens besvikelse angående städningen, och jag delar den, säger Annasarah Pavasson. Vi har som målsättning att personalen ska användas i omvårdnad, inte kringuppgifter, men vi hittar inget annat sätt att minska kostnaderna just nu, fortsätter hon.

Städningen är något som man hoppas kunna återinföra när de ekonomiska förutsättningarna blivit bättre.

Alla beslutade besparingar inom vård och omsorg

I det länkade dokumentet kan du läsa alla besparingsåtgärder som vård- och omsorgsnämnden beslutat om för 2024 och 2025:

Besparingsåtgärder 2024 Pdf, 116 kB.

Besparingsåtgärder 2025 Pdf, 48 kB.