Sagotema 2.0 är temat för sommarblommorna 2023

Sommarblomstemat för i år är lite speciellt eftersom vi firar att vi gjort sommarblomsteman i 10 år! För att uppmärksamma det gav vi i höstas invånarna i Köpings kommun i uppgift att rösta fram sin favorit utav fem teman som vi haft tidigare.

De tre små grisarna flyttar tillbaka in på Stora Torget. Bilden är från 2017 när de senast bodde där.

Sagotema 2.0

Sagotemat som vi hade år 2017 tog hem röstningen med god marginal och vår utmaning var nu att skapa en ”favorit i repris” på sagotemat till sommaren 2023.

Utmaningen hade varit alldeles för liten om vi bara hade gjort en exakt kopia av temat från 2017. Vi har därför valt att behålla godbitarna och sedan utveckla temat ytterligare till i år. Det självklara namnet blev därför Sagotema 2.0.

De tre små grisarna har åter flyttat in i stora rabatten på torget och urnorna runt stan har precis som tidigare temat ’Hans & Greta’. Även om vi har behållit många av de klassiska sagorna från förra sagotemat så har flera mer moderna figurer fått ta plats i årets tema. Nyheterna för i år är prinsessan och draken, frost och minionerna.

Som vanligt så får man plocka fram sin fantasi då gestaltningarna i rabatterna i många fall låter växterna återspegla sagofigurerna. Till exempel i rådhusrabatten där den stora taggiga Ricinen är stygga vargen och den röda Dahlian är den lilla rödluvan.

Färgtemat går i lila, rött och rosa med inslag av gult och vitt. Det dyker även upp en del grönsaker i årets tema eftersom våra små grisar på torget i likhet med oss har ett stort odlingsintresse.

Har man inspirerats till att läsa en bok under vandringen i denna sagovärld rekommenderar vi varmt att ta en tur till våran ”prinsesspark” Bivurparken som ligger intill kyrkan. Där kan man låna en bok i vårt ”sagoslott”, leka i prinsesslekparken eller kanske sätta sig ned i gräset med lite fika köpt på det närliggande konditoriet Bivur.

/Johanna och Eva, trädgårdsmästare på VME

Tidigare teman

2022 Fyra årstider

2021 Uti vår hage

2020 Fika

2019 Rymden

2018 Historiska möten

2017 Klassiska Sagor

Årets färgpalett

Färgtemat går i lila, rött och rosa med inslag av gult och vitt. Här är ett urval av de sorter som vi använder oss av i år.

Cleome hassleriana ’Rose Queen’
Petunia famous ’Pink Vein’ x hybrida surfina

Scabiosa columbaria ’Barocca’
Petunia x hybrida surfina ’Burgundy Wine’

Lathyrus odoratus ’Old spice lady grisel hamilton’
Petunia x hybrida surfina ’Heavenly Blue’

Dahlia ’Garden Wonder’
Zinnia elegans 'Scarlet'

Kniphofia cultorum 'Solar Flare'
Bidens ferulifolia 'Yellow Charm'

Bassia scoparia
Petroselinum crispum ’Grüne Perle"

Delphinium ’Jupiter White’
Pelargonium pelatatum 'Balcon polar'

Salvia argentea
Dichondra argentea ’Silver Falls’

Sommarblommor

I Köpings kommun planterar vi i sommar ca 7000 sommarblommor för att smycka och ge lite extra glädje till vår kommun. Val av tema, planering och växtval är i full gång redan i september året innan för att kunna beställas och drivas upp av vår leverantör. I slutet av maj planteras de första blommorna ner i olika växtkärl för att sedan ställas ut i mitten av juni. Rabatterna är det sista som planteras och allt beräknas vara klart till midsommar. Sedan får sommarblommorna smycka kommunen fram till september.

I år planterar vi

27st Amplar

10st Blombollar

6st Blomkuber

30st Brolådor

51st Urnor

5 st Rabatter

Skötsel

Sommarblommorna i Köpings kommun planeras, planteras och sköts av parkenheten på vme:s driftavdelning. Under säsongen sköts alla sommarblommor i Köping av en personal som har som huvuduppgift att se till så att våra sommarblommor är fina.
I skötseln ingår vattning, puts, gödsling, skadedjurskontroll och kompletteringsplantering.
Under sommaren kontrolleras alla sommarblomskärl och rabatter ca 1-3ggr/veckan beroende på väder. Vi använder oss av vattentankar i alla växtkärl för att underlätta bevattningen och för att kunna ge blommorna en jämnare vattentillgång.

Besök oss

Besök Köping för att se våra vackra planteringar. Du hittar även skyltar med berättelser utspridda runtom på olika platser.

Bild på två av skyltarna från rabatterna

Vill du skriva ut broschyren?

Här under hittar du broschyren i sin helhet som utskriftbar PDF.

Sommarblommor 2023 - Sagotema 2.0 Pdf, 18 MB.