Vanliga frågor och svar om fjärrvärme

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om fjärrvärme.

Varför är vattnet grönt?

Har du grönt vatten i kran så beror det på en fjärrvärmeläcka. Kontakta oss om du har råkat ut för det. Du kan ringa till oss dygnet runt.

0221-67 06 10

Är grönt vatten farligt?

Det gröna vattnet är ofarligt. Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin. Det är ett rent färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.

Hur påverkas min fjärrvärmecentral vid strömavbrott?

Vi kan normalt sett hålla vår produktion och distribution fram till din fastighet igång även vid strömavbrott. Trots det kommer du inte få full värme eller varmvatten, på grund av att cirkulationspumpen i din värmeväxlare kommer att stå still. Huset kommer därför att kallna vartefter om det blir ett långt avbrott.

Så länge vår värme ändå når fram kommer oftast självcirkulationen som uppstår i ditt hus att räcka för att inte värmesystemet ska frysa sönder.

Hur kan jag minska min energiförbrukning?

Det finns många sätt som du kan minska din elförbrukning.

Tips på hur du minskar din förbrukning

Du kan också vända dig till din energirådgivare i din kommun. De kan ge svara på dina funderingar om exempelvis el, uppvärmning eller vilka stöd som finns att söka för energieffektiviseringar.

Energi- och klimatrådgivning i Köpings kommun

Energi- och klimatrådgivning i Arboga kommun

Min värmeväxlare fungerar inte som den ska, vad ska jag göra?

Här har vi listat vanliga problem och åtgärder som kan uppstå i din värmeväxlare. Med hjälp av den kan du felsöka och förhoppningsvis hitta lösningen för att åtgärda problemet.

Vanliga fel och felsök din värmeväxlare

Utsläpp av växthusgaser

VME Fjärrvärme har under 2022 ett utsläpp av växthusgaser på 38,82g CO2 ekv/Kwh.

Fjärrvärmens miljövinster

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: