CNC och svets

Industrin skriker efter kompetent arbetskraft! Är du praktiskt lagd och gillar att jobba med händerna? Då har vi en utbildning inom industriteknik med inriktning mot CNC och svets som passar dig.

CNC/Svets är en utbildning för dig som är praktiskt lagd och gillar att jobba med händerna. Det ger ett arbete inom industriteknik som innebär att kunna följa instruktioner samt läsa och förstå ritningar. Du behöver också vara noggrann och kunna förutse risker i det arbetet du utför.

Utbildningen genomförs praktiskt och teoretiskt i modern utrustning i lokaler som finns i Köping. Utbildningen genomförs i första hand som individuell undervisning med tillgång till handledning. Undervisningen ges som klassundervisning, självstudier samt som grupparbeten eller projektarbeten. Utbildningens innehåll bygger på skolverkets nationella gymnasieprogram. Exempel på de olika styrsystem som vi kommer att gå igenom är Fanuc och Siemens.

Industri BAS

Industriteknik Bas, eller Industri bas som den också kan kallas, omfattar 700 gymnasiepoäng. Det är en utbildning som innehåller gemensamma grundkurser och därefter en inriktning (påbyggnad - CNC eller påbyggnad - Svets).

Kursinnehåll

Lista över kurser, dess poäng och kurskod

Kurs

Poäng

Kurskod

Produktionsutrustning 1

100

PRUPRD01S

Industritekniska processer 1

100

INUINU01

Produktionskunskap 1

100

PRDPRO01

Människan i industrin 1

100

MÄIMÄN01

Datorstyrd produktion 1

100

DARDAT01S

Allmän automationsteknik

100

AUOALL0

Avhjälpande underhåll 1

100

DRIAVH01


Påbyggnad - CNC

Påbyggnad - CNC innefattar bland annat manuella och CNC-styrda maskiner, mätning med olika mätdon, ritningsläsning och möjlighet att få truckkort. Omfattningen på påbyggnadsutbildningen mot CNC är 600 gymnasiepoäng.

Kursinnehåll

Lista över kurser, dess poäng och kurskod

Kurs

Poäng

Kurskod

Produktionsutrustning 2

100

PRUPRD02S

Produktutveckling 1

100

PRKPRK01

Datorstyrd produktion 2

100

DARDAT02

Datorstyrd produktion 3

100

DARDAT03

Tillverkningsunderlag 1

100

TILTIL01

Materialkunskap 1

100

MAEMAT01


Påbyggnad - Svets

Påbyggnad - Svets omfattar 500 gymnasiepoäng. Under utbildningen kommer du bland annat fokusera på hur du arbetar med svetsning, dess verktyg och industriell utrustning. Du kommer att få lära dig svetsa och framställa produkter. Inom svetsutbildningen lär du dig att svetsa med de tre vanligaste metoderna: TIG, MIG/MAG, MMA.

Kursinnehåll

Lista över kurser, dess poäng och kurskod

Kurs

Poäng

Kurskod

Svets grund

100

SAASVT0

Materialkunskap 1

100

MAEMAT01

Tillverkningsunderlag 1

100

TILTIL01

Kälsvets 1

100

SAAKÄL01S

Kälsvets 2

100

SAAKÄL02S


Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I samtliga yrkesutbildningar ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att skapa nätverk i din framtida yrkesroll vilket kan öka dina chanser till ett arbete efter dina studier. APL kan förläggas på andra orter i länet.

Behörighetskrav

För att vara behörig till CNC-utbildning krävs att du har godkänt betyg i, som lägst, svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Studieekonomi

Utbildningar och kurser på gymnasial nivå är studiemedelsberättigande om du har en studietakt på 50% eller mer. Du ansöker själv om studiemedel via CSN.

Klicka här om du vill veta mer om studieekonomi

Ansökan och kursstart

När ansökan behöver lämnas in och när närmsta kursstart är skiljer sig mellan de olika yrkesutbildningarna. Kontakta en studievägledare för att få mer infromation om en specifik utbildnings kursstart.

Här kan du läsa mer om hur du
ansöker till CNC/Svets

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Kompetenscenter

Glasgatan 20B

Öppettider:
Måndag - Onsdag 8.00 - 16.00
Torsdag - Fredag 8.00 - 15.00

Telefontid

Måndag - Torsdag 9.00 - 14.00 med lunchstängt 12:00 -13:00
Fredag 9.00 - 12.00

Reception:

Måndag - Torsdag 9.30 - 11.30