Gymnasieexamen från Komvux

Har du läst på gymnasienivå tidigare, men inte fått en gymnasieexamen? Hos oss kan du komplettera din utbildning och sätta ihop en examen. En gymnasieexamen kan ge dig grundläggande behörighet till yrkeshögskola och/eller högskola och universitet. Du som inte har läst på gymnasiet tidigare har självklart också möjlighet att läsa till en gymnasieexamen.

En gymnasieexamen från Komvux kan innehålla betyg från gymnasieskolan och Komvux eller enbart betyg från Komvux. Reglerna för vad en gymnasieexamen från Komvux kan innehålla och vara inriktad mot skiljer sig dock från gymnasieskolan.

En gymnasieexamen i form av en högskoleförberedande examen inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå ska vara inriktad mot ett studieområde. Det finns två olika studieområden som benämns samhällsvetenskap och humaniora samt naturvetenskap och teknik. En yrkesexamen inom Komvux ska vara inriktat mot ett visst nationellt yrkesprogram inom gymnasieskolan.

På Komvux finns 14 olika programinriktningar som ger gymnasieexamen:

  • 12 av dem ger yrkesexamen
  • 2 ger högskoleförberedande examen

För en gymnasieexamen finns krav på visst innehåll men som skiljer sig åt beroende på vilket program inom gymnasieskolan som din gymnasieexamen i huvudsak ska motsvara. Vad som krävs för att få ihop en gymnasieexamen kan du se under länken för respektive programinriktning nedan.

Yrkesexamen
Högskoleförberedande examen

Komvuxarbete

Inom Komvux har ett komvuxarbete ersatt det tidigare gymnasiearbetet respektive gymnasiesärskolearbetet. Ett godkänt komvuxarbete eller gymnasiearbete behövs för att en examen inom komvux på gymnasial nivå ska kunna utfärdas.

Vissa kurser får inte ingå eller kombineras med andra

Det finns ett antal kurser på gymnasial nivå som antingen bara kan erbjudas inom gymnasieskolan eller bara inom kommunal vuxenutbildning. Kurser som lästs enligt tidigare kurssystem (gällande före 1 juli 2012) kan i vissa fall omvandlas till nya ämnen/kurskoder samt betyg. Vissa äldre kurser kan dock inte omvandlas och tas med i en gymnasieexamen och det finns särskilda regler för eventuella lokala kurser och/eller delkurser. Vissa kurser kan heller inte ingå tillsammans med vissa andra kurser i en examen. Det är därför viktigt att du gör din planering mot gymnasieexamen tillsammans med en studie- och yrkesvägledare innan du väljer programinriktade och valfria kurser.

Kurser inom ämnet matematik

Det finns tre olika spår inom ämnet matematik: A, B och C.

  • A-spåret (1a och 2a) är inriktat mot yrkesutbildning på gymnasial nivå och vissa eftergymnasiala utbildningar
  • B-spåret (1b, 2b och 3b) är inriktat mot samhällsvetenskap, ekonomi och humaniora
  • C-spåret (1c, 2c, 3c, 4 och 5) är inriktat mot naturvetenskap och teknik

Kurser bytte namn 2012

Kurserna på gymnasienivå fick nya namn 2012. Vissa kurser fick också nya poäng, och några kurser byttes ut helt.

De vanligaste kursernas nya namn och poäng Pdf, 135 kB.

Kurser med betyget F

150 poäng med betyg F kan ingå i din examen, men i vissa obligatoriska kurser krävs godkänt betyg. Värt att tänka på är att kurser med betyget F i en examen påverkar meritvärdet, något som i sin tur även kan påverka möjligheterna att konkurrera om platser till högre utbildning.

En annan väg för behörighet till högskola

Grundläggande behörighet till högskola kan uppnås genom gymnasieexamen men även via Reell kompetens. Reell kompetens är ett alternativ för dig som kan redovisa arbetslivserfarenhet i kombination med godkända betyg i ett visst antal ämnen/kurser. Om du söker till utbildning där antal platser är färre än antal behöriga sökande behöver du ha ett högskoleprovsresultat för att ha en chans i urvalet. Du kan läsa mer om det på Universitets- och högskolerådets (UHR) hemsida.

Klicka här om du vill komma till Universitets-och höskolerådets hemsida

Slutbetyg från Komvux

Om du studerat på gymnasiet eller Komvux innan 1 juli 2012 och har kurser betygsatta med betygsskalan IG-MVG så kan det finnas möjlighet att planera för ett slutbetyg istället för ett examensbevis.

Klicka här för att läsa mer om möjligheten med slutbetyg

Viktigt

Av studie- och yrkesvägledare kan du få hjälp att säkerställa att planeringen omfattar de kurser som krävs utifrån lag och förordning (SFS 2011:1108) samt de kurser som krävs för att just du ska kunna nå dina mål, men du äger själv det yttersta ansvaret för att din planering överensstämmer med dina studiemål. 

Om du kompletterat dina tidigare studier via oss och har den kurs-och poängomfattning som krävs för att vi ska kunna utfärda ett examensbevis behöver du göra en beställning på detta. Det är alltså ingenting du får utfärdat per automatik. Tänk på att behandlingstiden normalt är upptill 2-3 veckor.

Beställning av examensbevis
kan du göra här

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Kompetenscenter

KOMPETENSCENTER

Tillfälliga öppettider i receptionen:
Måndag - Torsdag: 09.30 - 11.30

Telefontid:
Måndag - Torsdag 9.00 - 12.00 och 13.00 - 14.30
Fredag: 9.00 - 12.00