Yrken
- Maskinelektriker
- Industrielektriker
Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på arbetsplatser inom el och energi. Genom APL skapar du värdefulla kontakter för framtiden.
Teknikcollage
Inriktning automation är certifierad inom Teknikcollege. Det betyder att programmets inriktning utvecklas i nära samarbete med de lokala teknikföretagen. Genomför du skolan med goda studieresultat och har god närvaro får du möjlighet till ett sommarjobb hos något av samverkansföretagen.
Läs mer om Teknikcollege
Miljonsatsning på inriktningen automation
Dagens industrier blir allt mer automatiserade och utbildning inom området måste utvecklas åt samma håll. Därför investerade Ullvigymnasiet tillsammans med Volvo Group Truck Operations, GKN Driveline, LEAX och Gnutti Carlo i en ny utbildningsutrustning, en industrirobot, för elever som läser El- och energiprogrammet med inriktning Automation.
Elteknik
Inom inriktningen elteknik får du kunskaper för att kunna arbeta som elektriker. Du får lära dig hur du installerar, lagar eller felsöker elektriska utrustningar i både hem och moderna industrier. Du läser ämnen som industriell elmotorstyrning, kommunikationsnät och installationsteknik.
När du är klar med utbildningen kommer du att vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Din kompetens behövs överallt, både inom industribranschen och elföretag.
Yrken
- Installationstekniker
- Industritekniker
Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på arbetsplatser inom el och energi. Genom APL skapar du värdefulla kontakter för framtiden.
Elbranschens Centrala Yrkesnämnd
Programmets inriktning ingår i ECY vilket betyder att inriktningen uppfyller den kvalitet som branschen efterfrågar. ECY påverkar beslutsfattare och myndigheter så att du som läser El- och energiprogrammet med inriktning elteknik får ta del av den bästa möjliga utbildningen.
Läs mer om elbranschen och elektrikeryrket på Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).
Efter utbildningen
Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.
För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.