El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är för dig som vill lära dig om hur el produceras och hur elektriska apparater fungerar. Inom programmet finns två inriktningar: automation och elteknik. Du väljer inriktning direkt när du gör din gymnasieansökan.

Emil Sandström

Jag valde El- och energiprogrammet för att det verkade kul och för att det ligger nära. Det bästa är våra härliga lärare och när vi har el-dagar.

 

Inriktningar

Automation

Inom inriktningen automation får du kunskaper att programmera och underhålla industrirobotar, inklusive kringutrustning på ett säkert och effektivt sätt. Du får lära dig robotsäkerhet och hur du arbetar med automatiserade produktionsutrustningar. Drift, underhåll och felsökning är kunskaper du lär dig på företagen och utbildningen ger goda möjligheter till jobb.

Yrken

  • Automationstekniker
  • Maskinelektriker
  • Industrielektriker

Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på arbetsplatser inom el och energi. Genom APL skapar du värdefulla kontakter för framtiden.

Teknikcollage

Inriktning automation är certifierad inom Teknikcollege. Det betyder att programmets inriktning utvecklas i nära samarbete med de lokala teknikföretagen. Genomför du skolan med goda studieresultat och har god närvaro får du möjlighet till ett sommarjobb hos något av samverkansföretagen.

Läs mer om Teknikcollege

Miljonsatsning på inriktningen automation

Dagens industrier blir allt mer automatiserade och utbildning inom området måste utvecklas åt samma håll. Därför investerade Ullvigymnasiet tillsammans med Volvo Group Truck Operations, GKN Driveline, LEAX och Gnutti Carlo i en ny utbildningsutrustning, en industrirobot, för elever som läser El- och energiprogrammet med inriktning Automation.

Elteknik

Inom inriktningen elteknik får du kunskaper för att kunna arbeta som elektriker. Du får lära dig hur du installerar, lagar eller felsöker elektriska utrustningar i både hem och moderna industrier. Du läser ämnen som elmotorstyrning, data-och medianät och elinstallation.

När du är klar med utbildningen kommer du att vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Din kompetens behövs överallt, både inom industribranschen och elföretag.

Yrken

  • Installationstekniker
  • Industritekniker

Studierna på skolan varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på arbetsplatser inom el och energi. Genom APL skapar du värdefulla kontakter för framtiden.

Elbranschens Centrala Yrkesnämnd

Programmets inriktning ingår i ECY vilket betyder att inriktningen uppfyller den kvalitet som branschen efterfrågar. ECY påverkar beslutsfattare och myndigheter så att du som läser El- och energiprogrammet med inriktning elteknik får ta del av den bästa möjliga utbildningen.

Läs mer om elbranschen och elektrikeryrket på Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY).

Efter utbildningen

Programmet är ett yrkesprogram som förbereder dig för jobb direkt efter gymnasieskolan. Efter avslutade studier blir du även behörig till yrkeshögskolan där det finns utbildningar som innehåller både teori och praktik inom olika områden.

Om du har påbörjat din utbildning före 2023 kan du välja att läsa till de kurser som ger dig grundläggande behörighet till grundskola.

För dig som påbörjar din utbildning på ett yrkesprogram hösten 2023 och framåt ingår samtliga kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskola i programstrukturen. Poängen för en fullständig gymnasieutbildning på ett yrkesprogram kan då variera mellan 2 500 till 2 800 gymnasiepoäng. Det är möjligt att välja bort delar av de kurser som ger grundläggande behörighet och ändå gå ut med en yrkesexamen.

Planer och dokument för utbildningen

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Elin Börjel

PROGRAMLEDARE

Tommy Sand

PROGRAMLEDARE

Jennifer Alsing Åström

REKTOR

Carina Nilsson

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE