Köpings kommun lyfts som positivt exempel på nationell arbetsmarknadskonferens

David Schanzer-Larsen, förvaltningschef Social- och arbetsmarknadsförvaltningen

David Schanzer-Larsen, förvaltningschef för Social- och arbetsmarknadsförvaltningen, ska tala på stora scenen under SKR:s Arbetsmarknads- och näringslivsdagar som sker 25-26 oktober.

På Sveriges kommuner och regioner, SKR:s, rikskonferens ”Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna” är Köpings kommun utvald att presentera sin unika samverkan med Arbetsförmedlingen. Det unika är att organisationen är tydligt uppbyggd och anpassad för att kunna vara snabbfotad och fånga upp förändringar som sker med nya typer av arbetsmarknadspolitik och skiftande omvärldsläge.

- Vi har alltid individen i centrum och det blir en utmaning när många aktörer är involverade. Jag är väldigt stolt över det vi har åstadkommit, säger David Schanzer-Larsen, förvaltningschef för Social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Han ska tala på stora scenen under konferensen i Uppsala den 25 oktober tillsammans med Arbetsförmedlingens länschef Marija Mihajlovska.

Under en period där många faktorer har påverkat arbetsmarknaden – exempelvis flera regeringsskiften, kriget i Syrien, omorganisation av Arbetsförmedlingen, pandemin och kriget i Ukraina – har den unika samverkan lett till att många köpingsbor fått arbete och relevanta utbildningar.

Kommunens organisation är anpassad för att klara snabba skiften

Det här beror både på Köpings kommuns egen organisation som sjösattes 2007 och på den täta samverkan som sker med grannkommuner och Arbetsförmedlingen. Köpings kommuns social- och arbetsmarknadsförvaltning huserar sedan 2007 både vuxenutbildning, försörjningsstöd och arbetsmarknadsenhet vilket underlättar ett strategiskt samarbete mellan de verksamheterna.

Tät samverkan baserat på funktion istället för person

Framför allt har strukturen för samarbetet utvecklats efter 2015. Kort sammanfattat går samverkan ut på att Köpings kommun och Arbetsförmedlingen har täta avstämningar med grupper som är sammansatta utifrån vilka funktioner man har, inte vilka personer de är. En viktig beståndsdel är att man litar på varandra och varandras professioner.

Ett exempel: 77 köpingsbor fick snabbt jobb

Ett exempel på att en tät samverkan är av stor betydelse var när 77 kommuninvånare snabbt kunde få en så kallad extratjänst under 2021. Från dagen då Arbetsförmedlingen kontaktade Köpings kommun i april 2021 om att de hade medel att avsätta för extratjänster tog det mindre än en månad innan alla nödvändiga beslut tagits och 47 personer fått ett jobb. Innan årets slut hade ytterligare 30 personer fått en extratjänst.

- Förutom att 77 tidigare bidragstagare fått en lön och betalar skatt har 93 barn i vår kommun fick föräldrar som går till jobbet på dagarna, säger David Schanzer-Larsen.

Det är en extratjänst
  • En extratjänst är en arbetsmarknadspolitisk insats som kan liknas vid ett arbete.
  • Insatsen riktas mot långtidsarbetslösa och nyanlända.
  • För en arbetsplats innebär extratjänsten att man får en person som kan ge guldkant på vardagen, om det nu handlar om omsorg, skola eller exempelvis anläggningsskötsel.
  • Personer som får en extratjänst har tidigare haft försörjningsstöd som huvudsaklig inkomst.
  • Syftet är att de anställda ska få helt ny eller uppfräschad arbetslivserfarenhet. Det kan också innebära att man lär sig ett språk eller känner en djupare samhörighet med samhället man lever i.

Under SKR:s konferens i Uppsala kommer David Schanzer-Larsen tala tillsammans med Marija Mihajlovska, chef för Arbetsförmedlingen i Västmanland på stora scenen den 25 oktober. Dessutom kommer Anna Bernanker, verksamhetschef, och Linnea Tielinen, teamledare, tillsammans med AF leda ett seminarium där de berättar om hur det operativa arbetet ser ut.