Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Lotoyp

Köpings historia

Köpings historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Upptäck den genom hällristningar, museer, en guidad vandring eller berättelser här på visitkoping.

Det finns många olika möjligheter att ta del av det som format Köpingsborna och vår stad. Du titta till exempel se hällristningar i naturen, besöka ett av våra museer, gå en guidad vandring eller läsa mer här på hemsidan.

Se mer på en stadsvandring

Om du vill gå en historisk promenad genom staden på egen hand finns en karta med platser och hus utmärkta och förklarade med en kort text. Tryckt karta finns att hämta på våra infopoints och går att beställa hem inför ditt besök till Köping.

Vi erbjuder dessutom bokade stadsvandringar för grupper, och på Köpings Museum hålls visningar.

Stadsvandring

Våra museum

Köpings historia

De första människorna bosatte sig i Köpingstrakten omkring 2000 f Kr. Hällristningarna i Häljesta bjuder på spännande spår från den allra tidigaste Köpingshistorien.

Se våra fornlämningar

Vill du veta mer om hur Köpingstrakten kristnades, om stadsprivilegier, tidiga industrier och betydande företag, så kan du läsa vidare på koping.se.

Berättarbänken

Den som slår sig ner på Berättarbänken på Stora torget får lyssna på spännande berättelser från Köpings historia.

Berättarbänken

Personer ur Köping historia

I Köpings historia finns flera personer som av olika anledningar blivit särskilt ihågkomna. Till dem hör apotekaren Carl Wilhelm Scheele, fotbollsspelaren Kalle Köping, stadsbrännaren Malakias Andersson, låtskrivaren Rickard Dybeck, riksdagskvinnan Agda Östlund och arkitekten Theodor Dahl. Läs mer på koping.se.

Personer i Köpings historia på koping.se

Kulturhistoriska byggnader

Köping finns flera kulturhistoriskt intressanta byggnader. En del av dem är ritade av Theodor Dahl. Som Köpings stadsarkitekt satte han sin prägel på den nya stadskärnan som byggdes upp efter den stora stadsbranden 1889. 

Se våra kulturhistoriska byggnader

Köpings Turistinformation