Nyströmska gården

MFP Alternativtext

Nyströmska gården

När du besöker Nyströmska gården får du se Köpings sista bevarade ågård. Gården är från 1600-talet och fungerade som snickargård från 1870 under tre generationer. Snickeriet är idag väl bevarat och en stor sevärdhet med så gott som all utrustning kvar. Maskiner och verktyg kan fortfarande användas.

Alla snickerier skapades på beställning

På snickeriet gjorde snickarna alla arbeten på beställning. Byggnadssnickerier som karmar, dörrar, fönster och möbler var det vanligasta som de tillverkade. Men det hände att snickarna även gjorde båtar i mindre omfattning. Varken stämpling eller annan märkning förekom varför möblerna kan vara svåra att identifiera i dag.

Sista snickeriet i Köpings som tillverkade alrotsbord

Nyströms Snickeri använde främst alrot som material till möbler. Möbler i alrotsfanér har en lång tradition i Köping och snickeriet var de sista som tillverkade alrotsbord i staden.

I museilägenheten är året 1937

Boka besök hos hembiträdet eller snickaren som gärna visar er runt. Förberedelser pågår i köket och nere på gården. Frun ska kanske ha rösträttsmöte igen? Eller är det bråda dagar inför någon högtid. Andas in dofterna och den nostalgiska stämningen. Men se upp! Kanske blir det ni som får hjälpa till med veden eller disken... 

Gå vidare

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 08 december 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se