Utställningar

Tillfällig utställning

"Fest och glädje"

En utställning med glada minnen ifrån Köping i form av fotografier och föremål ur bland annat Köpings museums samlingar .

Vernissage lördagen den 10 november kl 13.00 i samband med Arkivens dag. Västra Mälardalens Släktforskare är på plats och museichef Roy Cassé visar nytt och spännande okatalogiserat material från museets arkiv. Läs mer om Arkivens dag

Utställningen visas mellan den 10 november – 6 januari.

 

Permanenta utställningar

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

Scheeles minne

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Skråväsendet, Sjölin och 1700-talet

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 06 november 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se