Turer för cykel, kanot och vandring

Ge dig ut i naturen på en tur. Här hittar du information om cykel-, kanot och vandringsturer runt omkring Köping. Alla har rätt att vara ute i naturen, men tänk på att du ska respektera allemansrätten, lämna platsen som den var innan du kom dit.

Foton på människor som cyklar, paddlar kanot och vandrar

Cykelturer

Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. I Köpings närområde finns det fina stråk för cykling.

Det finns tre större cykelleder i Köpings kommun. Med hjälp av cykel- och utflyktskarta kan du uppleva Köpings landsbygd från cykelsadeln. Följ lederna på  eller utforska och hitta dina egna favoritturer.

Du kan även hämta eller beställa cykel- och utflyktskartan hos Köpings turistbyrå.

Kom ihåg att cykla försiktigt och glöm inte cykelhjälmen.

Här får du inte cykla

I Köpings kommun är det förbjudet att cykla i motionsspåren i Karlbergsskogen, Johannisdalsskogen, Skoftesta och Vargheden. Det är för att skydda vandringslederna.

Kanotleder

Det finns många trevliga kanotleder i Köpingsregionen.

Hyra kanot

Vill du hyra kanot, kontakta uthyrarna direkt för priser och tillgänglighet:

Köpings scoutkår - telefon 070-533 23 74

Malmöns camping - telefon 0221-244 19 eller 076-853 37 77

Att tänka på när du ska paddla kanot

• Använd alltid flytväst.
  • Vid färd över sjöar - paddla efter lästranden.
  • Höst och vår är vattnet kallt, då är det bra att ha nära till land om något händer.
  • Om kanoten välter - lämna den inte - den flyter.
  • Släpp aldrig paddeln. Den använder du som balans i besvärliga situationer.
  • Medför reservpaddel vid långfärd.
  • En rätt packad kanot skall ligga vågrätt i vattnet. Olika kroppsvikt hos paddlarna kan medföra att lastningen behöver justeras. En fram- eller baktung kanot är svårpaddlad.
  • Överlasta aldrig kanoten.
  • Fiska gärna, men inte utan fiskekort där det behövs

Vandringsleder

I en stressad tillvaro är det en möjlighet att hämta ny kraft och inspiration genom att vandra nära naturen. I Köping passerar tre längre vandringsleder som du lätt kan följa.

Det finns andra närliggande vandringsleder.

Bruksleden

Vandra genom Västmanland i ett omväxlande natur- och kulturlandskap, där små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter utgör ett karakteristiskt inslag.

Leden har 27 etapper och du kan vandra dem en och en om du vill. Är du en van vandrare eller letar efter en utmaning, varför inte vandra alla 27 etapperna?

Romboleden

Följ i pilgrimernas fotspår och vandra Romboleden som börjar vid Munktorps kyrka. Romboleden är en av Europas längsta pilgrimsleder och sträcker sig ända från Mälardalen till Nidarosdomen i Trondheim.

Vandringsled mellan Köping och Arboga

Mellan Köping och Arboga sträcker sig en vandringsled som är 20 kilometer lång. Leden kopplar ihop Romboleden med en södergående led som slutar i Santiago de Compostela, Spanien.

Senast uppdaterad: 20 mars 2017