Lekparker

I Köpings kommun finns 37 kommunala lekplatser, fördelat på 27 stycken i Köpings tätort, åtta i Kolsva och två i Munktorp. Här finns förslag på några av de allmänna lekparkerna som finns runt om i Köpings kommun.

Kråkbacken

Lekparken vid Kråkbacken ligger vid Dybecksgatan. Den finns i ett stort grönområde som ligger utmed båda sidor om Kölstaån. Det finns balansbräda, ett trätåg, gungor, gunghästar, rutschbana och en klätterställning. Lekplatsen passar för alla åldrar och är anpassad för rörelsehindrade.

Gammelgården

Vid Gammelgården finns en lekplats i fin parkmiljö. Den ligger i anslutning till friluftsmuseet Gammelgården, där det serveras fika i caféet och andra spännande aktiviteter på somrarna. Lekplatsen är naturinspirerad med klätterställning, rutschbana, sandlåda och gungor. Det finns också plats att sitta om man vill ta med sig eget fika. Lekplatsen finns i slutet av Otto Hallströms väg och Karlbergsgatan. Karlbergsskogen ligger i anslutning till Gammelgården med motionsspår med elljus, pulkabacke och grillplatser.

Nyckelbergsparken

Lekplatsen ligger i en av Köpings vackra parker mellan Köpingsån och Ågärdsgatan. Här finns en lekpark som ligger i ett fint grönområde nära Köpingsån. Den är delad i två delar som ligger ungefär 50 meter från varandra. Det finns gunghäst, gungor, sandlåda och rutschbana och lite att klättra i. Det finns även ett fikabord att sitta vid. Ett sex meter högt klätternät finns för de större barnen. Den här lekparken passar för barn i alla åldrar.

Bronsspännet

Lekplatsen ligger i anslutning till Nyckelberget, mellan Mariebergsgatan och Nyckelbergsvägen. Omgivningen bjuder på stora grönområden och skog, där det även finns pulkabacke, grillplats och bollplan.

Efter ombyggnationen får lekplatsen ett tekniktema med lekutrustning som kan ses som symboler för teknik. Här kommer också att finnas
lekutrustning som på något sätt kan väcka en nyfikenhet över hur saker fungerar, som ljudets rörelse, kontroll av kraft och rörelse samt hur rörliga delar är sammanfogade.

Lekplatsen blir delvis tillgänglighetsanpassad med gummiasfalt.
Här kan barn i alla åldrar hitta något att leka med i utbudet som kommer att bestå av en specialdesignad lekställning i form av en lastbil, cykelkarusell, kompisgunga, studsmatta, grävskopor, balanslek, ljudlek, snurrlek och fjädergungor.

Johannaparken

Mitt i centrum vid Köpingsån, mellan Stora gatan och Nygatan, finns en liten lekpark med utsikt över soltrappan och Strömparken. Den är för de yngre barnen. Där finns gunghäst, karusell och en liten rutschbana. Där står också Johannastatyn, som är en fontän och vackra blommor är planterade under sommartiden. En fin miljö att njuta av och ta en paus från vardagsstressen.

Scheeletorget

Temat för den här lekplatsen är apoterkare och kemisten Carl Wilhelm Scheele som verkade i Köping på 1700-talet. Ett underlag i platsgjutet gummi och en rullstolskarusell gör att det blir bättre tillgänglighet för alla, även för rullstolsburna. Det finns gungor, klätterställning och rutchkana och andra roliga saker att leka med.

Bild på lekplats med sagovagn och klätterfort

Klockaregårdens lekplats

Inspirationen för Klockaregårdens lekplats är tagen från statyn Drottning Filippa och enhörningen som står i Bivurparken alldeles intill. Lekutrustningen består av riddartorn med klätterlek och rutschkana, en sagovagn som går att klättra på och sitta i, gunghästar, gungor inklusive småbarnsgunga, sandlåda och en karusell. Förutom detta finns även picknickbord samt ett buskage med en träspång som löper igenom.

Bild på en lekplats med rutchkana, gunghäst, gungställning och sittplats

Fantetorp

Lekplatsen ligger i ett grönområde mellan Fågelvägen och Gotersbergsvägen, med villor, parhus, skola och förskola i närheten. Lekplatsen är nyrustad 2011. Här kan du leka med gunghästar och gungbräda. Det finns tre gungor, en kompisgunga och klätterställning. Du kan också åka rutschkana och leka i sandlådan. Du hittar även ett lusthus och ett fikabord. I direkt anslutning ligger en inhägnad bollplan.

Bild på lekplats med skog bakom

Rådjursstigen

En mysigt belägen lekpark i utkanten av Johannisdalsskogen i slutet av Rådjursstigen. Här kan du leka med en balansbräda, gunghäst och gungor. Det finns också en rutschbana och klätterställning. Två fikabord och en grillplats är uppställda på platsen. I Johannisdalsskogen finns motionsspår med elljus, två, tre och fem kilometer, som spåras för skidåkning vintertid. Det finns även många fina pulkabackar och ytterligare tre grillplatser i närheten.

Floraplan

Den här lilla lekparken ligger mitt i ett villaområde mellan Floragatan och Frejagatan. Här finns gungor, klätterställning med rutschbana, gunghästar och sandlåda. Det finns bänkar och bord att sitta och fika vid. Alldeles intill finns en grusplan för bollspel och andra lekar.

Ekliden

I Kolsva finns sedan sommaren 2013 en central lekplats som ligger nära äldreboendet Ekliden. Den ska påminna oss om Kolsvas historiska rikedom, bruksmiljön, gjuteriet och järnvägen. Ångloket Patric Reuterswärd kommer återigen att befinna sig på KURJ-banan mellan Köping och Riddarhyttan, denna gång som en stor klätterlek med rutschkana, kryptunnel och brandstång. I lekparken finns även en grävskopa, gungor, linbana och bygglek. Här kan både barn och äldre trivas. Det är inte mer än fem minuters promenad från korsningen Bergslagsvägen-Bruksgatan.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 02 februari 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se