Mötesplatser

Under den här sidan kan du läsa om olika typer av möteplatser som du som ny i Sverige och Köping kan ha nytta av.

Föreningsregistret

I föreningsregistret kan du hitta information om de föreningar som är registrerade i Köpings kommun, och som valt att bli publicerade. Det finns också ett antal invandrarorganisationer i kommunen och de arbetar på olika sätt för att hjälpa invandrare att komma in i samhället och in i en gemenskap.

Studieförbunden

Studieförbund är organisationer som ägnar sig åt folkbildning i syfte att ge deltagarna kunskap i ett brett perspektiv. Studieförbunden har olika profiler och de har sin tillhörighet i skilda delar av det civila samhället. I Köping finns dessa studieförbund representerade:

Språkvän

Verksamheten språkvän bygger på frivilligt arbete. Att vara språkvänner handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet. Som till exempel att gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans eller annat som ni tycker är trevligt. Ni bestämmer tillsammans. Det handlar alltså inte om att vara en lots eller förmyndare för någon annan utan att ha ett ömsesidigt utbyte kring likheter och olikheter i varandras kulturer.

Läs mer om Språkvän här.

Språkcafé

Spåkcafé är en mötesplats där människor övar och pratar det svenska språket samtidigt som olika kulturer möts. Kommuninvånarna lär känna varandra på ett naturligt och roligt sätt över en kopp kaffe, även om de kanske inte är födda i samma land. Språkcaféet har därmed flera positiva fördelar oavsett anledning till besöket.

Alla människor är välkomna, både de som bott i kommunen i hela sitt liv och de som nyligen flyttat hit. Det är besökarnas bakgrund som gör caféet unikt. Språkcaféet är en otvungen mötesplats som kan besökas när andan faller på, precis som med vilket vanligt café som helst.

Läs mer om Språkcafé här.

Läxhjälp

En utbildning är många gånger en förutsättning för att få ett arbete, men det kan vara svårt med det nya språket. På läxhjälpen får man hjälp av frivilliga som kan stötta och förklara. Där kan man få det stöd man behöver för att klara av skolan.

Läs mer om Läxhjälp här.

Biblioteket

På biblioteket kan du låna böcker, läsa tidningar, surfa på internet och mycket mer. Det finns böcker med enkel text som du kan låna och det finns mp3-skivor till en del av böckerna. Du kan också läsa och lyssna på e-böcker på lätt svenska direkt i din dator eller smartphone. Det finns böcker på många olika språk att låna, eller kanske en kurs i svenska? Du kan också läsa utländska dagstidningar på Internet med PressReader.

Läs mer om vad biblioteket erbjuder här.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 21 augusti 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se