Medborgarskapsceremoni

Bild på dukat bord med svenska flagga på.

I samband med firandet av den svenska nationaldagen (6 juni) hålls en medborgarskapsceremoni för att fira nya svenskar och deras medborgarskap.

Det är en 20-årig tradition i Köping att bjuda in alla som under det senaste året blivit svenska medborgare och som är folkbokförda i kommunen. Ceremonin ska förmedla budskapet om att det svenska medborgarskapet är det viktigaste rättsliga förhållandet mellan medborgare och stat, att medborgarskapet innebär friheter, rättigheter, skyldigheter och står för samhörighet med Sverige.

Firande med tal och tårta

Medborgarskapet firas med ett traditionellt svenskt kaffekalas med jordgubbstårta och kanelbullar. Det bjuds på svenska visor och svensk folkmusik som underhållning. Kommunstyrelsens ordförande och kommunfullmäktiges ordförande hälsar gästerna välkomna och håller tal till alla nya medborgare. Alla deltagande får en minnesgåva och efter ceremonin hälsas alla välkomna till det traditionella 6 juni-firandet på Gammelgården.

Alla kommuner har medborgarskapsceremoni

Sedan 1 april 2015 finns en lag som säger att alla kommuner i Sverige ska anordna en ceremoni för sina nya medborgare, för att stärka medborgarskapets symboliska innebörd.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 11 juni 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se