Kontaktperson

Foto på två personer som fikar

En kontaktperson enligt LSS ska hjälpa till att bryta isolering genom att vara en vän och stötta i att komma ut på fritidsaktiviteter. Kontaktpersonen kan också ge råd och stöd i vardagen, och tanken är att det ska vara en trygg relation som varar en längre tid.

Ibland kan en funktionsnedsättning göra livet lite mer isolerat än det borde vara. Då kan du beviljas en kontaktperson. Kontaktpersonen blir en vän som tar dig med sig ut för att hitta på någon aktivitet. Det kan vara att shoppa, fika, gå på bio, ja helt enkelt det du känner för att göra. Typiskt sett så ses man en gång i veckan under två till fyra timmar.

Ansökan om kontaktperson kan göras av den som har funktionsnedsättningen eller av vårdnadshavare, god man eller förvaltare.

Vill du bli kontaktperson?

Vi behöver fler kontaktpersoner, avlösare och stödfamiljer, och vi tror att många i Köping både skulle passa för uppdragen och tycka att det är roligt och enkelt.

För att kunna bli kontaktperson behöver du vara myndig, men i övrigt har vi inga specifika krav utan gör en lämplighetsbedömning utifrån intervju och kontrolluppgifter från bland annat belastningsregistret.

Den som är kontaktperson får ett arvode, och ersättning för omkostnader.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 29 januari 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se