Hjälpa till

Som privatperson kan du hjälpa till på flera sätt i mottagandet av flyktingar och nyanlända som kommer till Sverige och till Köping.

Språkvän

Som språkvän hjälper du en nyanländ person i Köping som har fått uppehållstillstånd med att lära sig svenska och det svenska samhället. Att vara språkvän är en ideell insats.

God man

Som god man hjälper du ett ensamkommande flyktingbarn i frågor som till exempel skolgång, hälso- och sjukvård och kontakter med Migrationsverket och andra myndigheter.

Här kan du läsa mer om hur du blir god man.

Språkcaféer

Det arrangeras språkcaféer på olika platser runt i kommunen, där det talas endast svenska.Språkcaféet är en otvungen mötesplats som kan besökas när andan faller på, precis som med vilket vanligt café som helst och finns i Tunadalskyrkan, i Studiefrämjandets lokaler samt på biblioteken i både Köping och Kolsva. I Östanåskyrkan anordnas en stickgrupp för kvinnor.

Här kan du läsa mer om Språkcaféer.

Läxhjälp

Runt om i Köping, på olika platser, ordnas det med läxhjälp, för såväl barn som vuxna. Det behövs alltid fler personer som vill engagera sig och bidra med sin tid och kunskap. Här nedan kan du läsa om de olika alternativ som finns, vem som anordnar och vem du kontaktar om du vill hjälpa till.

Biblioteket - Läxhjälp erbjuds på torsdagar kl. 16.00-18.00 under vår och höst. Kontakta biblioteket för mer information på telefon 0221-251 82 eller e-post stadsbiblioteket@koping.se. Hör av dig till biblioteket om du är intresserad av att vara läxhjälpare.

Tunadalskyrkan, Björkvägen 1:Läxhjälp erbjuds på onsdagar mellan klockan 17:00-18:30 i första hand för ungdomar från åkskurs 8 till gymnasiet. För mer information kontakta Inger Lindberg på telefonnummer: 076-391 99 04.

Träffpunkt Cramen - Läxläsning, för unga och av unga, erbjuds på onsdagar mellan klockan 16:00-18:00. Det kan komma att utökas till fler dagar i veckan om fler anmäler intresse för att bli läxhjälpare. Vill du hjälpa till så kontakta Kalle Viborg, 076-025 46 57.

Bild på många händer som bildar en cirkel.
Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 20 augusti 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se