Om biblioteket

Foto på startsidan till skolbibliotekets katalog

Till Karlbergsskolans bibliotek kan du komma för att läsa, låna, studera och söka information i böcker och tidskrifter. Skolbibliotekets personal ger dig gärna boktips och hjälper dig att hitta det du söker.

Hitta det du söker

I skolbibliotekets katalog kan du se om den bok du letar efter finns i skolbiblioteket. Du kan söka på författare, något ord i bokens titel eller ämnesord (vad boken handlar om). Du ser om boken finns inne och i vilken hylla den står. Du ser även om boken är utlånad.

Sök efter böcker i skolbibliotekets katalog.

Reservationer

Böcker som finns i skolbiblioteket men är utlånade kan du reservera. Be personalen om hjälp om du vill reservera en utlånad bok.

Avdelningar

Litteraturen i hyllorna är indelad efter skönlitteratur och facklitteratur enligt ett system som heter SAB:s klassifikationssystem. Det är ett bokstavssystem som används av nästan alla skol- och folkbibliotek i Sverige.

Facklitteratur

Facklitteraturen är indelad efter olika ämnen. De olika ämnesområdena betecknas med stor bokstav med början på A. Huvudavdelningarna är sedan uppdelade i underavdelningar som betecknas med liten bokstav och ibland siffror. Exempelvis står K för historia. Under Kc finns Sveriges historia. Lite mer specifikt finns Sveriges historia efter 1905 under Kc.5.

Det finns en hylla där biografier och böcker om särskilda personer finns samlade. Där hittar du bland annat böcker om särskilda konstnärer inom konst, musik, teater och film, särskilda idrottsutövare och författare.

Skönlitteratur

Skönlitteraturen är uppdelad i barn- och ungdomslitteratur samt vuxenlitteratur. Det finns även en deckarhylla, en fantasyhylla, en hylla med fotbolls-, hockey- och hästböcker, en hylla med lättlästa böcker och en hylla med talböcker. Talböcker kan du läsa mer om under Talböcker i menyn.

Bokstavsordning

I hyllorna står böckerna i bokstavsordning efter författarens efternamn i första hand. Om boken har fler än tre författare eller om ingen speciell författare finns sorteras den in efter första ordet i titeln.

Mer om avdelningar och underavdelningar i skolbiblioteket hittar du här.PDF

Lånetid

Lånetiden för en bok är 28 dagar. Är det ingen som ska ha boken efter dig går det bra att förlänga lånetiden. Kontakta skolbibliotekets personal om du vill låna om din bok.

Om du glömmer att lämna tillbaka en lånad bok får du först en påminnelse som din kontaktlärare delar ut. Lämnar du ändå inte tillbaka boken får du ytterligare två påminnelser i skolan. Därefter kontaktar vi hemmet och du kan bli tvungen att ersätta boken om den är försvunnen.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 06 december 2016


Kontakt

karlbergsskolan@koping.se
Expeditionen: 0221-251 00
Adress: Theodor Dahls gata 3

Tillgänglighet

Om lyssna-funktionen
Translate this page: