Behandling av personuppgifter i Köpings kommun

Den 25 maj 2018 trädde den nya dataskyddsförordningen i kraft, även kallad GDPR. Den nya förordningen gäller i hela EU och syftar till att stärka skyddet för den enskilda individen vid behandling av personuppgifter.

På svensk nivå finns sedan tidigare personuppgiftslagen (PuL) som ger ett skydd för varje persons integritet. Mycket i dataskyddsförordningen liknar de regler som finns i personuppgiftslagen.

Syftet med dataskyddsförordningen är:

  • att ge enskilda människor ett stärkt skydd för sina personuppgifter
  • att likrikta regelverket inom EU, till exempel ska företag bara behöva förhålla sig till ett regelverk när de verkar i flera EU-länder
  • att anpassa regelverket till det digitala samhället

Köpings kommun ska vidta alla rimliga åtgärder för att säkerställa att skyddet för den personliga integriteten är starkt inom kommunen. Det gäller för såväl behandling av personuppgifter gällande invånare och företagare med relation till kommunen, som medarbetare och andra individer vars personuppgifter kan komma att registreras hos Köpings kommun. Alla som registreras ska kunna känna sig trygga när de anförtror kommunen sina personuppgifter. Köpings kommun behandlar personuppgifter endast för särskilda och uttryckligt angivna ändamål. Läs kommunens policy för behandling av personuppgifterPDF.

Du kan begära ut utdrag ur kommunens register genom att fylla i och skicka in en blankett. Ladda ner blankett "Begäran om registerutdrag"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I filmen nedan förklaras den nya dataskyddsförordningen (GDPR) väldigt övergripande på en minut och 34 sekunder. Upplagt av Sveriges kommuner och landsting.

Frågor och svar om GDPR

Vad är personuppgifter?
Vem ansvarar för dina personuppgifter?
Hur skyddas dina personuppgifter?
Vilka personuppgifter samlar vi in?
Vilka kan vi komma att dela din information till?
Var behandlar vi dina personuppgifter?
Hur länge sparar vi dina personuppgifter?
Vad har du för rättigheter?
Hur är det med cookies och liknande tekniker?
Klagomål
Hur arbetar kommunen med dataskyddsförordningen?
Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 18 september 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se