Publicerad 2018-12-05

Stöd & omsorg

Fantastiskt fantasifulla illustrationer ställdes ut på Mistelcafét

Oscar Nilsson, illustratör

Oscar Nilsson har ett helt universum i sin hjärna, befolkat av gulliga och udda karaktärer, kryddade med mörk humor. Figurerna sätter han på papper i fantasieggande illustrationer med rika berättelser bakom.

Till vardags arbetar han på Mistelcafét i det som kallas Förvaltningshuset på Nibblesbackevägen 17. Mistelcafét är en daglig verksamhet inom LSS och erbjuder kaffe, fikabröd och enklare luncher till de som arbetar i huset. Men just idag tar Oscar Nilsson emot som konstnär och illustratör. Han har vernissage för sin endagsutställning i cafét, han ställer ut teckningar och grafiska illustrationer. Det är fantastiskt att få kliva in i hans fantasivärld. Särskilt om man har honom själv som guide. De vänliga och kluriga figurerna suger in en i bilderna och väcker nyfikenhet kring berättelserna bakom.

Detalj ur illustrationen "Ljuståget cirka 1973 + cirkus Grimm"

Detalj ur illustrationen "Ljuståget cirka 1973 + cirkus Grimm"

Formgivna som dockor

– Jag brukar tänka på figurerna som dockor man ska kunna hålla i handen, berättar Oscar. Det är därför jag tecknar även människor med knappögon till exempel.

Figurerna i bilderna är välproportionerliga, tilltalande och skulle platsa i vilken barnbok som helst. Eller skräcknovell för den delen, när han är på det humöret. Berättelserna bakom är rika på fantasi och detaljer. Han berättar bland annat om figuren han kallar för sitt ”ultimata monster” – en människa som förvandlats till en otäck varelse i ett övernaturligt experiment i en övergiven gruva i Avesta. Det är lätt att se den grafiska novellen framför sig när Oscar berättar.

– Jag ritar och ritar om igen tills jag får till rätt form och proportioner, säger han.

Illustrationen "Drängahusbarnen, Sabinahusbarnen & diverse krabater"

"Drängahusbarnen, Sabinahusbarnen & diverse krabater", bredvid kaninen till vänster ser ni Oscar själv

Hommage till andra illustratörer

De flesta bilderna är skisser i bläck eller blyerts, men det finns även några inramade färglagda illustrationer gjorda i dator. Oscar blandar fantasi och verklighet, och i en bild är syns det genast att han plockat in sig själv. Han gör även så kallade expys, som är bilder gjorda som hommage till andra illustratörers karaktärer. Han nämner bland annat Tim Burton och Helena Blomqvist som inspirationskällor. En expy han ställer ut är Skalman omgjord till en fårad gammal man.

Oscars expy av Skalman

Oscars expy av Skalman

– Oscar har alltid ritat, berättar Miriam Friedmann som är mormor till Oscar. Ända sedan han var liten har han producerat massor av teckningar.

Hon är här för att se utställningen och var Oscar arbetar, och passar på att ta en av pajerna man serverar i cafét.

Slänger gärna in lite mörk humor

Oscar berättar att alla hans karaktärer existerar i samma universum, även om det är olika berättelser. Lite som i Stephen Kings universum.
Och man ska inte luras av karaktärernas gulliga utseende – han slänger gärna in lite mörk humor, även om det inte alltid syns på bild.

– Jag gjorde en film där min fladdermus Prassel drog rätt svarta skämt. Han ser så oskyldig ut så jag tyckte det var kul med kontrasten att han skämtade om att till exempel göra vampyr-te med en särskild tepåse med blod i.

Iago från Aladdin och Oscars expy Prassel

Förlagan Iago från Aladdin och expyn Prassel

Oscar ställde ut i Bysala i somras och fick en hel del sålt. Filmen fick dock stanna hemma, han kom fram till att den inte riktigt passade för allmänheten. Men Prassels mörka sida finns där ändå. Prassel är också en expy, på papegojan Iago som är skurken Jafars sidekick i Disney-filmen Aladdin. Oscars fladdermus bär samma buskiga ögonbryn som papegojan, och han tycker att det får fram Prassels tjurighet.

Om du vill beställa illustrationer eller boka Oscar för en utställning kan du höra av dig till kommunikation@koping.se så förmedlar vi kontakt.

Illustrationen "Tomasbo, Skinnsberg"
Illustrationen "Ronja försöker sova"
Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 05 december 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se