Publicerad 2018-10-29

Nyheter

Himmeta skola firade 140 år: ”Väldigt uppskattat hos barnen”

Exempelbild

Himmeta skola i Köpings kommun fyller 140 år och firade med en dag där barnen fick återuppleva dåtidens skola. ”De tyckte det var roligt att få en bild av hur det var på farfars fars tid”, säger läraren Eva Granberg.

För 140 år sedan, 1878, byggdes Himmeta skola. I dag är det en glesbygdsskola för klasserna F-3 – och på måndagen 22 oktober firade all personal och barnen jubiléet.

- Vi klädde oss i gammalmodiga kläder och barnen fick pannkaka med rotsaker, surdegsbröd och messmör till mat, säger Eva Granberg.

Himmeta skola 140 år

Även personalen klädde sig i gammaldags kläder under 140-årsjubiléet.

Hela dagen ägnades åt att uppmärksamma barnen på hur det kunde vara förr i skolan.

- Det var väldigt uppskattat hos barnen, de tyckte det var spännande med skamvrån och att prova dumstruten, säger Eva Granberg.

Fritidspersonalen lekte äldre lekar, som Bro bro breja, med barnen och museipedagogen Sara Damsgaard från Köpings museum berättade om vad som var viktigt att lära ut till barnen förr; hon hade också med sig äldre skolföremål.

Himmeta skola 140 år

Sara Daamsgard, museipedagog från Köpings museum, visar upp ett fågelhuvud.

- Vi blandade även in modern teknik och tittade på film om hur det kunde vara för 100 år sedan att gå på skolan, säger Eva Granberg.

Och jubileumsdagen var alltså uppskattad av barnen:

- De tyckte det var roligt att få en bild av hur det var på farfars fars tid och frågade om vi inte kan ha en sådan här dag snart igen, säger Eva Granberg.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 29 oktober 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se