Publicerad 2018-01-25

Barn & utbildning, Nyheter

Förskolekockarna är i final!

Förskolekockarna med småkockar i köket.

Förskolekockarna Andrea Åkesson och Nina Jensen med småkockar från Sagostugans förskola. Foto: Pia Green

Förskolekockarna på Sagostugans förskola i Köping är en av tre finalister i den matlagningstävlingen Arla Guldko i kategorin ”Bästa matglädjeförskola”. Laga mat från grunden, satsa på miljösmarta val med mycket grönt och ha en genomtänkt pedagogik kring måltid och mat är deras styrkor.

Andrea Åkesson och Nina Jensen är förskolekockarna som arbetar på Sagostugans förskola. Att sprida matglädje är verkligen något de brinner för – och att laga mat givetvis.

Tävlingskategorin Bästa matglädjeförskola är öppen för alla förskolor som jobbar för att sprida matglädje och ge en hållbar start i livet. Nina och Andrea anmälde sig till tävlingen redan förra året och kom då på en hedrande semifinalplats. I år räckte det hela vägen till final!

- Det är fantastiskt att vi har lyckats ta oss till final – att vi är topp tre i Sverige. Vi är så stolta över oss själva och vår fantastiska förskola. Det här är ett stort kvitto på att vi arbetar rätt och tänker rätt, berättar Andrea Åkesson.

Satsar på miljömedveten matlagning

Andrea Åkesson och Nina Jenssen står i köket på Sagostugans förskola

Andrea Åkesson och Nina Jensen. Foto: Pia Green

Nina och Andrea lagar alltid mat från grunden och använder mycket klimatsmarta och ekologiska råvaror. De har nästan inget matsvinn och de har mycket grönt på menyn. Att laga mat med mycket grönt gör skillnad i plånboken och pengarna kan istället läggas på bra råvaror.

- Vi pratar inte om vegetariskt utan skriver istället ut vad det är vi lagar till exempel kikärtsgryta med tomat och paprika. Barnen äter om de tycker att det är gott och ofta sitter det i vuxnas huvuden att det finns mat som barn inte äter, säger Nina som märker att barnen vågar prova.

Väcker nyfikenhet hos barnen

Att sprida matglädje gör de tillsammans med övrig personal på förskolan. De har ett tätt och nära samarbete vilket gör det lätt att involvera barnen i måltiden och ta in lärandet även i måltidssituationer. En gång i veckan får köket besök av småkockar som hjälper till och får prova och smaka. Barnen har även en egen önskelåda. Nytt sedan förra årets tävling är att Nina och Andrea har infört ”Dagens fundering” i matsalen och en nyttoshot med ny smak varje vecka.

- Måltiden hos oss ska vara ett ypperligt tillfälle att utforska nya smaker och sinnen. Genom ”Dagens fundering kan pedagogerna diskutera med barnen under tiden de äter. Måltidspedagogiken är viktigt. Det går att använda mat till så mycket lärande, berättar Nina Jensen.

Stjärnkockar besöker förskolan

De tre finalisterna kommer nu att bli detaljgranskade av juryn som bland annat består av stjärnkocken Marie Skogström. En del av juryns arbete är att komma på oanmält besök till förskolorna. För Sagostugans del kom första besöket redan i morse, samma dag som finalisterna presenterades. Juryn blev bjudna på lunch som för dagen bestod av kålrotssoppa med curry och äpplen och som serverades med hembakad foccacia med oregano och basilika. Juryn fick passande nog också träffa småkockarna som har sin dag i köket på torsdagar.

Finalisterna hör till Sveriges bästa i sin kategori

Tävlingen Arla Guldko har funnits sedan år 2000 och Arla beskriver tävlingen som matbranschens Oscarstävling.

- Tävlingsdeltagarna i Arla Guldko har under alla år hållit en fantastisk kvalitet, så de som tar sig till final hör verkligen till Sverige bästa i sin kategori. De är experter på att skapa matglädje, säger Carina Tollbring, projektledare för Arla Guldko.

Genom tävlingen är förskolekockarna med och sätter Köping på kartan. Vinnaren utses sedan på finalgalan i Stockholm den 3:e maj. De tävlar då mot Rösekullens förskola, Gråbo och Skogsbackens förskola, Svenshögen.

- Det är jättekul att de har kommit så långt så här långt. Det visar ju verkligen att engagemang, kompetens, vilja och uthållighet ger resultat. Det gick bra förra året men ännu bättre i år – det kan inte bara vara en tillfällighet. Det kan vi dra nytta av i det spännande utvecklingsarbete som Måltidsenheten gör nu, menar Torkel Nilson, barn- och utbildningschef.

Nu håller vi tummarna för Nina Jensen, Andrea Åkesson och förskolan Sagostugan!

Följ Förskolekockarna på Facebook och Instagram

Du kan följa förskolekockarna på både Instagram och Facebook.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 25 januari 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se