Publicerad 2017-12-05

Kommun & politik, Suomeksi, Nyheter

Onnea Suomi - Grattis Finland

Exempelbild

Idag den 6 december firas Finlands självständighetsdag på många ställen i Sverige. Under hela året har festerna avlöst varandra för att hylla vårt östra grannland.
Ni kanske undrar varför?

I Sverige bor det närmare en miljon personer som har finska rötter. Många vill hylla det lilla land som de lämnat. De vill fira självständigheten även om de inte bott där på många år.

Vi som har finska rötter bär med oss alla umbäranden som Finland och våra förfäder fick utstå. Vi bär med oss historier om krig som utkämpats och om människor vi mist. Även vi som är födda i Sverige och kallar oss för finländare, sverigefinnar, finlandssvenskar eller svenskar, har en koppling till Finlands självständighet och många känner sig stolta över vad lilla landet Finland kunde sätta emot i de krig som de utkämpat för sin frihet.

Lång gemensam historia

Många i Sverige känner inte till Sveriges och Finlands gemensamma historia. Att länderna under cirka 650 år var ett och samma rike (år 1157-1809). Längre tid än vad Skåne har tillhört Sverige.

Finländare har varit med och byggt upp Sverige. Under 1960- och 1970-talet kom många hit för att arbeta och de var i allra högsta grad med och byggde upp det svenska välståndet. Ofta hade finländarna de tyngsta och smutsigaste jobben och de är kända för att vara hårt arbetande.

Finländare i Köping

Här i Köpings kommun har idag uppemot 20 procent finska rötter. Av dessa är cirka 1600 födda i Finland. Språket är levande och vi kan höra det när vi går på stan eller besöker våra bibliotek. Ett av uppdragen som Köpings kommun har utifrån minoritetslagen är att bevara det finska språket levande i Sverige. Regeringen vill värna om de språk som har en historisk anknytning till Sverige, och det har finska språket i allra högsta grad.

Så om du möter en finländare idag säg Onnea!/Grattis!

Med sisu och hjärta hyllar vi idag våra förfäder som kämpat för Finlands självständighet och minns allt som de fick utstå i frihetskampen.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 06 december 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se