Publicerad 05 juli kl.15.15

Barn & utbildning, Uppleva & göra, Näringsliv, Nyheter

Teknik för tjejer - ett sommarjobb av annorlunda karaktär

Exempelbild

I tre veckor har tolv tjejer fått arbeta med teknik, göra studiebesök och träffa kvinnor som arbetar inom industrin. De är med i sommarprojeket Teknik för tjejer.

Teknik för tjejer är ett projekt som sträcker sig över tre veckor mellan v. 25 och 27. De deltagande tjejerna har nyss avslutat årskurs 8 och konkurrensen var hård om platserna till det annorlunda sommarjobbet. Över hälften av alla tjejer i årskurs 8 i Köpings kommun sökte och enbart tolv stycken blev uttagna. Syftet är att väcka ett intresse för teknik och tekniska utbildningar. Bakom sommarjobbet står Volvo, GKN, Teknikcollage, KomTek (Köpings kommunala teknikskola) och Kultur- och fritidsförvaltningen.

- Vi vill här visa bredda av yrken som finns och låta tjejerna möta kvinnor som arbetar inom industrin med yrken som är mer av en teoretisk karaktär. Vi vill också ge dem en större insikt i den tekniska världen och att de ska få upp ögonen för de tekniska programmen på gymnasiet, säger Joakim Windahl, skolkontakt på Volvo.

Praktisk tillämpning av teknik på olika områden

Den första teknikveckan var på Komtek som är Köpings kommuns kommunala teknikskola. Där fick de arbeta praktiskt med teknik genom att bland annat koppla elektronik, skapa egna webbsidor, programmera legorobotar och programmera i olika program och appar. De fick även prova på att cadda – det vill säga göra en ritning i datorn som skickas till en 3D-skrivare. Det här skulle ge ett smakprov av hur undevisningen kan vara på teknikprogrammen på gymnasiet.

- Det var kul och inte så svårt faktiskt, men det krävs att man får tänka till lite. Det är roligt att få en förståelse för hur teknik fungerar, berättar Sarah Johansson och Adela Svensson som är två av deltagarna.

Många olika yrken i ren och snygg miljö

Under vecka två var tjejerna på företagen Volvo och GKN – två av Köpings stora industriföretag. Där fick de information om företagen, hur de arbetar och de fick träffa kvinnor som har olika yrkestitlar på företagen. Det var också en del praktiska moment som att gå en leanutbildning och simulera hur man kan arbeta med förbättringar och förenkla flöden med hjälp av legoklossar.

- Jag trodde att industrijobb var skitiga med dålig miljö, men så var det inte. Jag blev förvånad att det var så rent och snyggt. Sen var det roligt att få upp ögonen för hur många yrken och inriktningar det finns inom industrin, berättar Adela Svensson.

Pelle Rosander som är skolkontakt på GKN berättar:

- Vi vill få in mer tjejer i industrin men det finns så mycket fördomar kring industriarbete. Idag är det ett tryggt arbete med en säker och bra arbetsmiljö, och bra betalning. Under projektet får vi möjlighet att visa upp det och vilken mångfald av yrken som finns här.

Studiebesök i Eskilstuna och på mälaren

Utöver allt detta fick tjejerna kunskaper i hur de tekniska produkterna som tillverkas i Köping används i resten av världen, som exempel i båtar, bilar och maskiner. Därför fick de besöka Volvo Construcition Equipment i Eskilstuna, åka båt på Mälaren och åka på bilturer.

Den sista veckan besökte de även Ullvigymnasiets El- och automationsprogram och fick praktiskt testa på hur det är att arbeta med robotar.

Ett projekt som verkar lyckat

”Sommarjobbet” verkar uppskattas av tjejerna, både som koncept och som inspirationskälla.

- Det är kul att det vågar satsas på bara tjejer och de bara fokuserar på oss. Det känns tryggt och enkelt. Det är även bra inför gymnasievalet att vi har fått testa på och har fått en bättre förståelse för teknik, säger Agnes Windahl.

Emma Finnsson berättar att de här tre veckorna har gjort henne så nyfiken att teknikprogrammet har seglat upp som en ”topp-tre” på listan inför gymnasievalet. Något som inte fanns med där tidigare

- Det är ett bra koncept - mer intressant och annorlunda än ett vanligt sommarjobb. Det roligaste under veckorna var nog att vara i garaget och se hur bilarna var uppbyggda, säger Emma Finnsson.

Eftersom tjejerna är testpiloter ägnas delar av sista veckan åt till utvärdering tillsammans med alla anordnare. På avslutningsdagen, som är fredag den 7 juli, får de ett stipendium med 4000 kronor.

Bildspel från veckorna

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 05 juli 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se