Träningsgruppen firar tre år av styrka och gemenskap!

På ena sidan av bilden syns fyra personer som står i en cirkel nära varandra. De har på sig träningskläder, och en av dem håller i en stor boll medan de andra tittar på personen. På andra sidan av bilden syns en semmeltårta med siffran 3 skriven på den med grädde.

Torsdag den 6 mars firades ett treårsjubileum för träningsgruppen som samlar personer med en demensdiagnos och anhöriga. Det som började med en idé har utvecklats till en stark gemenskap, där alla tränar tillsammans och stöttar varandra.

Från idé till verklighet

Linda Jakobsson, specialistsjuksköterska i kognitionsteamet, ansvarar för patientgruppen (personer med en kognitiv sjukdom) och berättar att idén till träningsgruppen föddes när hon och hennes kollega insåg vikten av fysisk aktivitet för personer med kognitiv sjukdom. Linda kände till Martin Ek, en av grundarna till Bergslagen Sportcenter, som leder gruppträningen. Martin har erfarenhet av seniorgym och har själv varit anhörig till en person med kognitiv sjukdom.

Det gjorde samarbetet till något självklart.

Första passet genomfördes i mars 2022. Gruppen bestod från början av bara några få deltagare, men har idag vuxit till en stadig grupp med sju personer som har en kognitiv sjukdom och tio anhöriga.

För att fira gruppens treårsjubileum samlades alla den 6 mars efter träningspasset. Det blev kaffe och semmeltårta - en trevlig avslutning på en dag som för många är veckans höjdpunkt.

Ett sällskap har samlats runt ett bord där det finns fika.
En semmeltårta med siffran 3 skriven på den med grädde.

Torsdag - en dag att se fram emot

Träningspassen hålls varje torsdag i gymmet. De inleds med en gemensam uppvärmning för både patientgruppen och anhöriga. Därefter delas de upp.

Patientgruppen stannar kvar med Martin, Linda och Kimmo (som också arbetar i Kognitionsteamet) för anpassade övningar. Anhöriga tränar på egen hand och väljer vilka övningar de vill fokusera på utifrån det som de kommit överens om tillsammans med Martin. Åsa Person, anhörigkonsulent för anhöriggruppen, finns med som stöd och träningspartner.

Vid vissa tillfällen får alla möjligheten att träna tillsammans i en stor grupp.

I samtal med deltagarna framkommer det att de ser fram emot torsdagarna och träningen. De uttrycker att de trivs väldigt bra och uppskattar gemenskapen och energin som träningarna ger.

Träningen ger positiva effekter

Åsa berättar att många av deltagarna har sett stora förbättringar och att träningen bidragit till att de mår bättre, både fysiskt och psykiskt.

- Vi märker en otrolig skillnad. Det här är hälsobefrämjande och gör verkligen gott för både kropp och själ, särskilt den här tryggheten, gemenskapen och känslan av tillhörighet.

- När vi kliver in i gymmet får vi positiva reaktioner från andra medlemmar som är nyfikna på gruppen och deras aktiviteter, tillägger Linda.

- Vi hoppas att det här fortsätter och att det blir bättre. Nu är det väldigt bra, men det kan alltid bli bättre, avslutar Åsa.

fyra personer står i en cirkel nära varandra. De har på sig träningskläder, och en av dem håller i en boll medan de andra tittar på personen.
En person tränar med en träningsmaskin. I bakgrunden och runt henne finns andra träningsredskap.
Fem personer står i en cirkel nära varandra. De har på sig träningskläder, och en av dem håller i en stor boll medan de andra tittar på personen.

Att delta i gruppen

Kontakten med gruppen sker oftast genom vårdcentralerna.

- När en patient får sin diagnos, ger vårdcentralen ett samtycke för att dela information, och vi får veta att personen kan vara intresserad av att delta. Därefter etablerar vi kontakt och bedömer om det är rätt tidpunkt för personen att börja träna med oss, säger Linda.

Kontakt

Vid frågor om träningsgruppen, kontakta Linda Jakobsson, specialistsjuksköterska i kognitionsteamet. Du går bra att mejla eller ringa:

0221-258 85linda.jakobsson@koping.se