Hur ser din krisberedskap ut?

Krislåda

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Den 26 september till 2 oktober pågår krisberedskapsveckan. Det är en kampanj som återkommer varje år och har som mål att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris. Det är Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB) som står bakom kampanjen.

Bygger på eget personligt ansvar

Samhällets krisberedskap bygger på att alla tar ett eget personligt ansvar. Det innebär att du i händelse av en kris ska vara förberedd och kunna hantera en svår situation och de behov som kan uppstå, utan stöd från myndigheter. Tänk dig krisberedskapsveckan som en årlig påminnelse för att se över din beredskap.

Förbered dig innan krisen

Att kunna klara sig utan el och vatten är inte lätt, men de flesta klarar det under en period om vi tänker efter och förbereder oss för en samhällsstörning. Har du en krislåda, en vevradio, några vattendunkar? Det är även bra att ladda skafferiet med bra krismat som har

  • lång hållbarhet
  • inte behöver kyl eller frys
  • kräver lite vatten eller inget vatten alls vid tillagning
  • går snabbt att laga
  • ger dig mycket energi.
Skafferi med torrvaror

Torrvaror har lång hållbarhet och är bra krismat. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Mer information hos MSB

Hos Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB)
hittar du mer information om hur du kan förbereda dig för kris.

Råd till privatpersoner

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB som genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag. Och såklart tillsammans med dig.