Medborgarförslaget om Kalle Köping blev staty

En historisk köpingsbo – den förste målgöraren i den första landskampen som ett svenskt fotbollslandslag gjorde. Det är Karl Gustafsson, eller ”Kalle Köping” som han kallas.

Han är en nationell och lokal legendar. I svensk fotbolls ”Hall of Fame” står Karl Gustafsson från Köping som nummer #3, alltså en av de allra första att väljas in. Nomineringen lyder: ”Köping var vår förste komplette spelare. Premiärskytt i Sveriges första landskamp 1908 med en landslagskarriär som sträckte sig ända till 1924.”

Mats medborgarförslag var startskottet för statyn

Mats Larsson, Köping, skrev 2017 ett medborgarförslag om att ”Köping” borde stå staty vid nya Köpings IP.

- IP är ju en av de finaste idrottsplatserna som finns enligt mig. Den ligger på min väg till jobbet och jag tänkte då 2017 att det bara saknades en sak, pricken över i - och det var en staty över honom. Gatan heter ju redan Kalle Köpings gata. Det blev snabbt godkänt av politikerna och det känns spännande nu när det är klart. Jag har träffat konstnären Mitchell Ward och fått se hur statyn ska bli, det ser bra ut, säger Mats Larsson.

Del av statyn i lera över Kalle Köping. Konstnär Mitchell Ward. Den färdiga statyn är gjuten i brons.

Del av statyn i lera över Kalle Köping. Konstnär är Mitchell Ward. Den färdiga statyn är gjuten i brons.

Köpingsgrabben blev en av landets mest kända fotbollsspelare

Karl Gustafsson är född och uppväxt i Köping. Den 16 september 1888 föddes han i Gjutaregården. Föräldrarna hette Samuel och Emma och Kalle blev det andra barnet av totalt sex syskon. När bostaden blev för trång flyttade familjen till Karlberg. Han började spela fotboll som pojke, först i IFK Köping och senare Köpings IS.

Kalles Köpings långa karriär

Utdrag ur sonen Tage Gustafssons text om Karl Gustafsson (från Djurgårdens IF:s historiska sida)

 • 1894 bildades IF Kamraterna, en förening med många olika idrottsgrenar på programmet. Kalle Gustafsson ville gärna vara med i IFK:s övningar men ansågs vara för ung. Men vid spelplatsen fanns en bäck, och Kalle fick hjälpa till som bollkalle, alltså försöka förhindra att bollen hamnade i vattnet. Så en dag år 1902 fick en av fotbollsspelarna till ett jätteskott, Kalle rusade bollen till mötes och nöp till i en perfekt lyra — och därmed blev en ny spelare accepterad.
 • Följande år debuterade Kalle som 14-åring i Köpings A-lag. Han fick sitt genombrott i en match mot IFK Norrköping, där han gjorde 2 av de 3 mål som Köping vann med.
 • Under flera år framöver var Kalle A-lagets stöttepelare på sin centerplats och gick sällan mållös från planen.
 • 1908 hade det internationella idrottsutbytet kommit igång på allvar. Kalle Gustafsson medverkade i Sveriges första landskamp någonsin, där Sverige vann mot Norge i Göteborg med 11—3. Köping Gustafsson – som han nu kallades – gjorde det första svenska målet, och svarade för två till. Kalles fina insats mot Norge gav honom en plats i OS-laget vid spelen i London samma år.
 • Kalle for tillbaka till England 1913. Under några lärorika månader spelade han fotboll i Leicester. Kalle utvecklade under den här tiden sitt huvudspel, det vill säga sin nickteknik — något som Djurgården senare skulle få stor nytta av.
 • Första världskriget bröt ut i augusti 1914 och stoppade för en tid framöver allt internationellt fotbollsutbyte.
 • 1916 hade Kalle varit aktiv fotbollsspelare i 13 år och många i Köping ansåg att den 27-årige Gustafsson gjort sitt, att det var dags att föryngra laget, men Kalle ville fortsätta. Han hade många vänner i Djurgården, där han tidigare gästspelat och hörde sig för om Stockholmsklubben var intresserad att ha med honom i fotbollslaget. DIF-ledningen insåg Köpings kapacitet och välkomnade honom med öppna armar.
 • Kalle fortsatte att arbeta i Köping, och blev så den förste långpendlaren inom svensk idrott. Det hände att tåget var försenat, men Kalle bytte om på tåget, tog väskan i handen, och löpte från Centralen upp till Stadion — vilket gick betydligt snabbare än hästdroskor och spårvagnar.
 • Sitt första svenska mästerskap med Djurgården tog Köping 1917. Det andra SM-guldet kom 1920 då segermålet 1 – 0 mot finalmotståndarna Sleipner slogs in på straff efter att Köping gått omkull i straffområdet.
 • 1920 blev Kalle Gustafsson uttagen till sitt tredje olympiska spel. (Han hade också varit med i Stockholm 1912.) Antwerpen-OS började bra för svenskarnas del. 1924 var det åter olympiaår. Denna gång stod Paris för värdskapet. Kalle Gustafsson ansågs tydligen som oumbärlig, för han togs åter till nåder. Han hade nu uppnått den i fotbollssammanhang hedervärda åldern av 35 år, och det var dags för hans fjärde OS.
 • Kalle Köping Gustafsson hann under sin tid som aktiv spela på samtliga platser i ett fotbollslag (förutom vänsterytter) och aspirerade vid ett tillfälle till och med på målvaktsplatsen. Men det är framförallt som målfarlig center.
 • Köping kom upp i den imponerande siffran av 32 landskamper och blev, som tidigare framgått, uttagen till fyra OS i rad.
 • 1925 var det sista året som Kalle spelade för Djurgården.

Karl "Köping" Gustafsson

Flerfaldig olympier och svensk mästare

Meritlistan är lång. 32 A-landskamper mellan 1908 och 1924, där han gjorde 22 mål. Han togs ut till OS fyra gånger - 1908, 1912, 1920 och 1924 och blev svensk mästare med Djurgårdens IF. Kalle spelade även tolv matcher som amatör för engelska Leicester Fosse 1913–14.

Karl Gustafsson fortsatte efter tiden i Djurgården att lira i Köpings IS och IKW Köping, men åkte även skridskor i KIS. Han verkade som fotbollstränare i Köping, Hallstahammar, Surahammar, Eskilstuna och Västerås samt var riksintruktör för Svenska fotbollförbundet.

Karl Gustafsson var även verksam i många andra föreningar som Västmanlands ishockeyförbund, Köpings bowlingallians och Köpings brottarklubb. Han drev ”Köpings sportaffär” fram till sin död, 1960, och var engagerad i Köpingsortens köpmannaförening och Köpings handelsförening samt Sporthandlarnas riksförbund.