Mötesplats Tunadal - som en fritidsgård för pensionärer

Sedan 2013 har Mötesplats Tunadal vuxit till en mycket populär mötesplats för pensionärer. På Tunadal pågår det alltid roliga aktiviteter men det går också bra att komma för att umgås med vänner och ta en kopp kaffe.

Träffa grannar och goda vänner

Runt ett bord sitter ett härligt kompisgäng och dricker kaffe, de har nyss deltagit i en frågesport. De flesta kommer till Tunadal varje dag och bor i de närliggande lägenhetsbyggnaderna. De tycker att den roligaste aktiviteten är frågesporten men också att bara få sitta bland vänner och dricka kaffe. Att upprätthålla kontakten med alla och få personlig kontakt är viktig för dem.

-Jag ville först inte flytta, det fanns så många minnen kvar i min lägenhet. Men nu tycker jag att det är det bästa jag gjort, berättar Ingeborg Fredin, 88 år som nu bor intill Tunadal.

Ät och fika i restaurangen eller besök snickeriet

På Tunadal finns en restaurang där det serveras mat varje dag med två till tre maträtter att välja mellan och hemmagjort fikabröd. Det finns också ett snickeri för de som har lite förkunskap, snickeriet är populärt och i dagsläget finns det 6 olika grupper som deltar.

-Vi gör bland annat bord, ljusstakar och reparerar ibland saker här på Tunadal, berättar Sven-Ärling Nilsson som är en av 5 ledare på snickeriet.

Snickeriet inne på Tunadal

Mängder av aktiviteter för de som vill

Varje månad är det nya aktiviteter och de mest populära är bland annat pizzakvällar, spa, sittgympa och Tabata som är en pulshöjande gymnastik. Ibland kommer även lokala artister och uppträder. När sommaren drar i gång blir det utomhusaktiviteter som boule, promenader, grillning och utomhusgympa. Pensionärerna får även reservera en plats i en odlingslåda där de får plantera vad de vill.

Odlingsplats utanför Tunadal

-Alla ska känna sig välkomna, oavsett om de vill delta i en aktivitet, träffa vänner eller bara sitta för sig själv och läsa tidningen, berättar Jenny Vrbanc, aktivitetssamordnare på Mötesplats Tunadal.

Jenny har jobbat som aktivitetssamordnare i 8 år och bedriver aktiviteterna på Tunadal tillsammans med frivilliga.

Jenny Vrbanc, aktivitetssamordnare på Mötesplats Tunadal