Nya restriktioner för restauranger och caféer

Genrebild av ett bord på resturang

På grund av ökad smittspridning av Covid-19 inför Folkhälsomyndigheten nya restriktioner som bland annat gäller för serveringsverksamheter, restauranger, caféer och liknande.

Från den 12 januari 2022 gäller följande:

  • Sällskap begränsas till högst åtta personer
  • Minst 1 meters avstånd ska hållas mellan sällskapen
  • Bara sittande gäster tillåts
  • Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23

Andra åtgärder som fortfarande gäller

Sedan tidigare finns följande förslag på åtgärder som du kan göra för att förhindra att trängsel uppkommer i din serveringsverksamhet. Du kan till exempel:

  • begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället,
  • möblera om eller på annat sätt skapa utrymme som gör att dina besökare kan hålla avstånd till varandra,
  • markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra, och
  • använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem.

Att undvika trängsel minskar risken för smittspridning av Covid-19.

Här hittar du ytterligare vägledning på Folkhälsomyndighetens hemsida:

Tillsynsvägledning gällande smittskyddsåtgärder mot sjukdomen covid-19 på serveringsställen — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)