TypeError: Cannot read property "length" from null

Information om corona

Det sprids mycket information om det nya Corona-viruset, covid-19, just nu. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Här hittar du uppdaterad och säkerställd information om coronaviruset.

Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

Våra utställningar

Tillfälliga utställningar

 

Fira demokratin!

Utställningen öppnar tisdagen den 14 april utan vernissage .

Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land för hundra år sedan genom ett fyra år långt demokratijubileum. Fira demokratin! är riksdagens vandringsutställning som turnerar på museer i landet under 2019–2021 och som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.

Vi på Köpings museum uppmärksammar även Agda Östlund med en liten tilläggsutställning. Agda Östlund var en av de fem första kvinnorna i Sveriges riksdag och uppvuxen i Köping. Hon skulle ha fyllt 150 år den 3 april.

Permanenta utställningar

På Köpings museum har vi ett antal permanenta utställningar som du kan uppleva året runt. De permanenta utställningarna speglar händelser och personer i kommunens historia.

Aldrig mer som förr

Bondesamhället tillhör det förgångna. Uråldriga traditioner försvinner och en ny stad byggs upp. Vi får vatten, avlopp, centralvärme och elektricitet. Fabriksskorstenarna förändrar stadsbilden för alltid och vi får grundskola och Domus. Här visas Köpings historia från 1850 fram till våra dagar.

Scheeles minne - En av syrets upptäckare

En av världens mest framstående apotekare och kemist genom tiderna, Carl WIlhelm Scheele, verkade i Köping från 1775 till sin död 1786.

Vår tidiga historia

Ända sedan inlandsisen försvann har Köpingstrakten varit befolkat. Vi visar hur forntidens folk levde på sten-, brons och järnåldern, fram till och med vikingatiden. Här kan man även se föremål som människor använt för mer än 5000 år sedan.

Medeltiden

Nu blir den lilla handelsplatsen en riktig stad. Med sin strategiska placering längst inne i Mälaren och vid en vägkorsning blir Köping en vikig handelsstad. Härifrån fortsätter pilgrimsfärden landvägen upp till norska Nidaros och S:t Olof är stadens skyddshelgon.

Skråväsendet, Sjölin och 1700-talet

Innan industrialismens genombrott var hantverkarna indelade i olika skrån, beroende på vilket yrke de hade. De kunde till exempel vara hattmakare, guldsmed eller schatullmakare. En av Sveriges mest berömda schatullmakare hette Jakob Sjölin och var verksam i Köping. Här visas en del av hans verk, vars utsökta kvalité har gjort honom känd långt bortom Sveriges gränser.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 26 november 2019

Kontakt

Köpings museum

KULTUR & FOLKHÄLSA

Besöksadress:
Östra Långgatan 37

731 30 Köping


Lördagen den 4 april öppnar museet igen!

Öppettider: tisdag-söndag kl 13-16


Stängningsdagar vår och sommar 2020:

Långfredag, 1 maj, Kristi himmelsfärds dag, 22 maj, 6 juni, Midsommarafton, Midsommardagen och 21 juni.

Under v 26-33 har vi endast öppet tisdag-fredag kl 13-16.Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal