Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

Guldkorn nära oss

Vill du se lite mer av regionen runt Köping listar vi här några smultronställen som du inte får missa när du är i våra krokar!

Foto över ån i Arboga

Ån som ringlar genom Arboga

Arboga stadskärna

Strosa runt i Arbogas vackra medeltida stadskärna. Den allra äldsta gatan, Väster Långgatan med bevarade hus och kullerstenar sägs ha gett upphov till uttrycket "Gammal som gatan". Arboga erbjuder också flera museer, antikvariat, gallerier och mysiga caféer.

Foto från Engelsbergs bruk

Upplev bruksmiljön i Engelsberg

Engelsbergs bruk

Det mesta på Engelsbergs bruk är bevarat sedan tiden då det begav sig. Vattenhjul, kross, blåsmaskin och hamrar fungerar fortfarande vilket gör att masugnen och smedjan är helt unika. Detta har gjort att Engelsbergsbruk finns med på UNESCO´s lista över världsarv.

Foto från Frösåker

Prova vikingaliv på Frösåker

Frösåkers brygga

Västerås Skeppsmuseum och vikingaby bjuder in till det forntida livet. De har Sveriges största flytande båtmuseum med över 20 vikingaskepp. Här kan du prova på livet som viking för en dag: ro vikingabåt, baka tunnbröd över öppen eld eller prova på smide, på Frösåkers brygga finns massor av aktiviteter för hela familjen.

Frösåkers brygga


Foto från Galleri Astley

Konsten lever vid Galleri Astley

Galleri Astley

År 1977 flyttade galleriet sin verksamhet till Uttersberg. Den första utställaren var den världsberömde skulptören Ernst Neizvestny, som idag har en fast utställning i det gamla magasinet. På området finns även en skulptur park, design butik, grafikverkstad och i det gamla magasinet finns konstmuseum och café.

Galleri Astley

Foto på en man och två älgar

Umgås med älgar i Gårdsjö

Gårdsjö Älgpark

På Gårdsjö älgpark i Heby erbjuds ett unikt tillfälle att träffa älgar. Här finns fullvuxna älgar, ungdjur och en del kalvar. Följ med Leffe, Älgmannen, på en guidad åktur intill inhägnaderna och möt dessa fantastiska djur på nära håll, har du tur kanske du till och med får möjlighet att klappa dem.

Gårdsjö Älgpark

Foto på kolarkoja i Kolarbyn

Bo i en kolarkoja

Kolarbyn

De gamla kolarkojorna kallas för Sveriges mest primitiva vandrarhem, här finns varken rinnande vatten eller elektricitet men du somnar gott framför en sprakande eldstad och vaknar till fåglarnas kvitter. Varje år genomförs en kolmila i Kolarbyn i ett försök att bevara kolartraditionen i Skinnskatteberg.

Kolarbyn

Foto på utsikten från Kungsörsleden

Vacker natur längs Kungsörsleden

Kungsörsleden

Kungsörsleden är en vandringsled som sträcker sig 24 km igenom Kungsörs närnatur. Leden kan delas upp i olika etapper. Den nordliga delen slingrar sig nära Mälaren genom ett bördigt jordbrukslandskap medan den sydliga delen kantas av ett skogslandskap och passerar små gårdar lite här och var.

Kungsörsleden

Foto från Sala silvergruva

Spännande besök i Sala silvergruva

Sala silvergruva

Förr var Sala Silvergruva en av de viktigaste silvergruvorna i världen. Silvret upptäcktes här under 1400-talet och blev under de följande 400 åren Sveriges största silver producent. Idag anordnas guidade turer i en annorlunda värld kantad av mörker, tystnad, storslagna bergrum och vattenfyllda schakt.

Sala silvergruva

Foto på en sluss

Upplev slussning vid Skantzen

Skantzen

Skantzen i Hallstahammar var förr i tiden Strömsholms kanals administrativa centrum och bostad för kanalens tekniske chef. Här fanns ett stort jordbruk, arbetarbostäder, stall och verkstäder. Idag finns här ett Kanalmuseum med en utställning om Strömsholms kanal. På området finns bland annat även ett skolmuseum och en bagarstuga.

Skantzen

Foto på föremål vid Skultuna Messingsbruk

Vackra föremål med lång historia från Skultuna Messingsbruk

Skultuna messingsbruk

Skultuna messingsbruk är ett av Sveriges populäraste turistmål med fabriksbutiker, museum och café. Bruket ligger precis vid Svartån där det har legat i över fyra sekel. Mässingsbruket var Sveriges första när det startade på 1600-talet och här kan man fortfarande besöka många av de gamla byggnaderna.

Skultuna messingsbruk

Foto på Strömsholms slott

Vackert och mycket historia vid Strömsholms slott

Strömsholms slott

Strömsholms slott byggdes på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora på 1600-talet och är ett av Sveriges kungliga slott. Det är byggt på en stensatt holme intill Kolbäcksån och är ett barackslott. Slottsparken är lummig och omges av vidsträckta ängar, åkrar, ekhagar och hassellundar.

Strömsholms slott

Foto på en flicka som springer i allén mot Tidö slott

Alla åldrar trivs längs Tidö turistväg

Tidö turistväg

Sveriges första, och hittills enda, turistväg sträcker sig mellan Hallstahammar och Västerås. Längs den finner man bland annat Strömsholms slott, Rytterne kyrkoruin, Tidö slott, Ridskolan Strömsholm, Jazzens museum, Fiskarn i Borgåsund, Mangelboden Stora Ekeby Säteri och Vallby friluftmuseum.

Tidö turistväg

Foto från Vallby friluftsmuseum

Vid Vallby friluftsmuseum kan du prova på hur livet var förr

Vallby friluftsmuseum

Vallby friluftsmuseum i Västerås grundades år 1921 och dess uppdrag är att skildra västmanländsk kulturhistoria. Muséet återskapar miljöer som människor i Västmanland levde i förr i tiden. Ett fyrtiotal hus och gårdar visar en svunnen tid. Runt dessa kan man se vilka grödor som odlades och vilka djur man höll. Besök lanthandeln där du kan köpa styckgodis på strut, eller gå på en lektion i byskolan.

Vallby friluftsmuseum

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 29 november 2019

Kontakt

Turistbyrån

Barnhemsgatan 2

Öppettider
Tisdag-fredag: 13.00-17.00

GPS: N 59° 30.859', E 015° 59.52

Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal