Gillar du stora tunga fordon och vill ha ett ansvarsfullt arbete?

Då är kanske buss- eller lastbilsförare ett jobb för dig. Här kan du läsa mer om våra tre yrkesförarutbildningar; vilka kurser som ingår och vilka behörighetskrav som finns.

Om utbildningarna

För dig som är folkbokförd i Köping, Arboga eller Kungsör kan vi erbjuda tre olika yrkesförarutbildningar: Persontransport - Buss (klass D), Godstransport med tung lastbil (klass C) samt Godstransport med tung lastbil och tungt släp (klass CE).

För att klara någon av yrkesförarutbildningarna är det viktigt att du har god trafikvana.

Persontransport - Buss

Denna utbildning ger dig 500 gymnasiepoäng och kompetens för att yrkesmässigt arbeta som bussförare. Du lär dig inte bara att köra, du får också den yrkeskompetens som branschen kräver. Utbildningen varvar teori med praktik och utbildningslängden är cirka 30 veckor. Som bussförare är du dessutom ansiktet utåt, därför är service och kundbemötande också en mycket viktig del. Efter godkänd utbildning får du möjlighet att teoretiskt och praktiskt köra upp för Trafikverkets krav på körkortsbehörighet D och yrkesförarkompetens för persontransporter.

Kursinnehåll

Lista över kurser, dess poäng och kurskod

Kurs

Poäng

Kurskod

Yrkestrafik

300

TRAYRK1

Persontrafik

200

PESPER1


Godstransport - Lastbil

Denna utbildning ger dig 600 gymnasiepoäng och kompetens för att yrkesmässigt arbeta som lastbilsförare. Som lastbilsförare handlar det inte bara om att kunna köra. Du behöver också kunna lagar och regler om allt från trafikbestämmelser till lastning och lossning samt regler som rör sömn, kost och hälsa. Du lär dig även om olika fordon, arbetsmiljö och säkerhet. Utbildningen varvar teori med praktik och utbildningslängden är cirka 30 veckor. Efter godkänd utbildning får du möjlighet att teoretiskt och praktiskt köra upp för Trafikverkets krav på körkortsbehörighet C och yrkesförarkompetens för godstransporter.

Kursinnehåll

Lista över kurser, dess poäng och kurskod

Kurs

Poäng

Kurskod

Yrkestrafik

300

TRAYRK1

Godstrafik

200

GOSGOD0

Godshantering - vux

100

GODGOD1


Godstransporter - Lastbil med släp

Denna utbildning ger dig 800 gymnasiepoäng och kompetens för att yrkesmässigt arbeta som lastbilsförare med tungt släp. Du lär dig även om olika fordon, arbetsmiljö och säkerhet. Utbildningen varvar teori med praktik och utbildningslängden är cirka 40 veckor. Efter godkänd utbildning får du möjlighet att teoretiskt och praktiskt köra upp för Trafikverkets krav på körkortsbehörighet CE och yrkesförarkompetens för godstransporter.

Kursinnehåll

Lista över kurser, dess poäng och kurskod

Kurs

Poäng

Kurskod

Yrkestrafik

300

TRAYRK1

Godstrafik

200

GOSGOD0

Godshantering - vux

100

GODGOD1

Fordonskombinationer

200

TRAFOR0


Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I samtliga yrkesutbildningar ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att skapa nätverk i din framtida yrkesroll vilket kan öka dina chanser till ett arbete efter dina studier.

Behörighetskrav

För att vara behörig till någon av yrkesförarutbildningarna krävs att du uppfyller punkterna nedan.

  • Du har B-körkort och god körvana
  • Du har fyllt 21 år
  • Du har godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå
  • Du är folkbokförd i Köping, Arboga eller Kungsör
  • Senast kursstart måste du kunna uppvisa körkortstillstånd för körkortsbehörighet C och CE (godstransporter) alternativt D (buss). Ansök till Transportstyrelsen i god tid.

Egna utlägg

Även om själva utbildningen är kostnadsfri behöver du dock själv stå för kostnader som uppkommer i samband med ansökan om körkortstillstånd samt den läkarundersökning som krävs för körkortstillståndet (totalt cirka 850 kr). Körkortstillstånd kan, efter beviljande av utbildningsstart, beställas via länken nedan.

Körkortstillstånd beställs genom Transportstyrelsens E-tjänster

I utbildningen ingår kostnad för ett teoriprov, ett kunskapsprov (YKB) samt den första uppkörningen. Du får själv bekosta eventuella omprov och ytterligare uppkörningar.

Studieekonomi

Utbildningen är på heltid och studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel via CSN.

Klicka här om du vill veta mer om studieekonomi

Ansökan och kursstart

Nedan kan du hitta information om kommande kursstart och hur du gör för att ansöka.

Här kan du läsa mer om kursstart och ansökan till yrkesförarutbildningarna

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Kompetenscenter

KOMPETENSCENTER

Receptionens ordinarie öppettider:
Måndag - Fredag: 9.00 - 12.00

Telefontid:
Måndag - Torsdag 9.00 - 12.00 och 13.00 - 14.30
Fredag: 9.00 - 12.00