Kommunfakta

Köpings kommun

Landareal: 606,8 kvadratkilometer

Invånare: 26 128 (2017-12-31)

 

Kolsva är den största tätorten utanför Köping. Munktorp, Odensvi, Himmeta och Västra Skedvi är de gamla socknarna som sedan 1971 ingår i kommunen.

Stadsrättigheter sedan 1474

Köpings tätort har cirka 17 300 invånare och Köping har haft stadsrättigheter sedan 1474. I gamla stan finns några kvarter kvar som visar hur Köping sett ut under äldre tid. Annars är det stenstaden, som byggdes efter den stor stadsbranden 1889, som är typisk för Köpings stadskärna med stenhus från sekelskiftet.

Regionalt centrum

Köping har varit och är fortfarande ett naturligt centrum i regionen med centrumhandel och köpcentrum vid infarten från norr, Entré Köping. Tillverkning är den dominerande näringsgrenen där industritraditionen lever vidare och utvecklas. 1 300 företag av vilka de största är Volvo Powertrain, GKN Driveline, Yara, Leax, Tibnor, och Sandvik. Sängtillverkarna Hästens och Lectus är Köpingsbaserade. Sveriges näst största insjöhamn finns i Köping. Landstinget är genom sjukhuset en stor arbetsgivare liksom Köpings kommun. Pendling underlättas genom bra tåg- och vägförbindelser.

Skola och förskola

I Köping finns det 21 förskolor, 12 grundskolor och ett gymnasium.

Ullvigymnasiet har cirka 1 100 elever och förutom de nationella programmen finns också teknikgymnasium och riksidrottsgymnasiet i bordtennis. På Kompetenscenter erbjuds vuxenutbildning med möjlighet att läsa högskolekurser på distans.

Nära till sjukvård

För hälso- och sjukvården finns tre familjeläkarmottagningar i Köping. Köpings lasarett har de viktigaste resurserna för bassjukvård. Köping har en väl utbyggd äldreomsorg med nybyggda eller moderniserade äldreboenden.

Många föreningar

Ett stort utbud av kultur- och fritidsaktiviteter finns i kommunen, inte minst genom cirka 260 föreningar. Förutom idrotten med bland annat ishockey, bandy, fotboll, basket, golf och innebandy finns flera kultur- och musikföreningar. På Smedjan spelas rock och i Folkets park finns musikskolan och övningslokaler för körer och orkestrar.

Kolsva - porten till Bergslagen

I Kolsva, bruksort med anor från 1548, bor cirka 2 400 personer. Orten präglas av järnhanteringen i moderna företag i gjuteribranschen . Det  finns 100-talet företag i Kolsva inom service, handel och tillverkning.  I Kolsva kommundel ansvarar kommundelsnämnden för förskola, skola, äldreomsorg och fritidsfrågor och hela förvaltningen är ISO-certifierad för kvalitet sedan år 2 000.

Kolsva har vårdcentral med familjeläkare och apotek. Kolsva har ett aktivt föreningsliv bland annat med en av Västmanlands största föreningar, Kolsva IF, som har en egen idrottsanläggning, Vargheden. Kolsva har också Europas nordligaste spelplan för cricket.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 08 maj 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se