Tillsyn av förorenade områden

I Köpings kommun utför miljöenheten tillsyn över kommunens över 300 förorenade områden. Tillsynen syftar till att kommunens förorenade områden inte ska utgöra oacceptabla risker för människors hälsa eller miljön.

Hur går tillsynen till?

Det är kommunens miljöenhet som ansvarar för att ställa krav på den som är ansvarig för att undersöka och vid behov sanera förorenade områden. Utgångspunkten är att den som har orsakat föroreningen ska efterbehandla den förorenade fastigheten. Om det inte finns en ansvarig verksamhet kan i stället fastighetsägaren i vissa fall ha ansvar för efterbehandlingen.

I de fall där ingen ansvarig finns kan det bli aktuellt med bidrag eller statsstöd från staten för att efterbehandla det förorenade området.

Inventering

Miljöenheten kartlägger platser där det bedrivs, har bedrivits verksamhet eller misstänks ha bedrivits verksamhet inom miljöfarliga branscher som pekats ut av Naturvårdsverket. Detta innebär att Miljöenheten samlar och registrerar information om potentiellt förorenade områden i en nationell databas.

Efter att ett område identifierats behöver det potentiellt förorenade området inventeras. Detta görs i enlighet med Naturvårdsverkets Metod För Inventering av Förorenade Områden, MIFO, som är en metodik för att likvärdigt bedöma riskerna för människors hälsa och miljön.

Miljöenheten samlar in information från den som är verksam eller äger en potentiellt förorenad fastighet, gör arkivsökningar, platsbesök, intervjuer, och går igenom annat material som är viktigt för en samlad bedömning.

I slutet av inventeringen fastställs en riskklass på en fyrgradig skala:
1. Mycket stor risk för människors hälsa och miljön.
2. Stor risk för människors hälsa och miljön.
3. Måttlig risk för människors hälsa och miljön.
4. Liten risk för människors hälsa och miljön.

Denna riskklass används för att miljöenheten i ett senare skede ska kunna prioritera vilka områden som behöver undersökas och eventuellt åtgärdas först.

Ansvarsutredning

För att miljöenheten ska kunna peka ut en eller flera ansvariga att rikta åtgärdskrav mot, ska en ansvarsutredning arbetas fram utifrån det material som framkommit i inventeringsskedet. Ansvarsutredningen är ett viktigt material där det ska framgå vem eller vilka som ska ta ansvar för att utföra undersökningar och eventuella åtgärder.

Enligt svensk lagstiftning gäller “förorenaren betalar”, vilket innebär att det i första hand är den som har orsakat föroreningen, verksamhetsutövaren, som är ansvarig för att undersöka och efterbehandla det förorenade området. Detta innebär att om ett företag har bedrivit en verksamhet som har lett till föroreningar, är det detta företag som ska stå för kostnaderna och åtgärderna för efterbehandlingen av ett förorenat område.

I de fall det inte finns någon verksamhetsutövare kan fastighetsägaren som förvärvat en fastighet senare än den 1 januari 1999 bli sekundärt ansvarig för efterbehandlingen av ett förorenat område. Detta gäller särskilt om fastighetsägaren har köpt fastigheten med vetskap om föroreningarna eller om de har bidragit till föroreningarna på något sätt.

I vissa fall kan det vara svårt att fastställa något ansvar för föroreningen, till exempel om föroreningen är gammal och den ursprungliga verksamhetsutövaren inte längre finns kvar eller om det inte går att bevisa vem som orsakat föroreningen. I sådana fall kan det bli aktuellt med statliga bidrag för att finansiera efterbehandlingen av området.

Om någon vill göra någonting inom ett förenat område, tillexempel söka ett bygglov eller utföra markarbeten, så finns det möjlighet för denne byggherre/exploatör att ta över ansvaret för hela föroreningen i syfte att möjliggöra de önskade åtgärderna. Detta innebär att byggherren/exploatören först utför och bekostar efterbehandlingsåtgärderna som behövs för att avlägsna föroreningen.

Undersökning

Miljöenheten förelägger den eller de som bedöms vara ansvariga för det potentiellt förenade området, att utföra övergripande undersökningar i syfte att bekräfta eller förkasta föroreningens storlek och typer av föroreningar, och om det finns hittills okända risker för spridning till skyddsvärd omgivning såsom dricksvattenförekomster, jordbruksmark eller naturliga ekosystem.

Resultaten av undersökningen avgör om och hur det förorenade området sedan ska åtgärdas för att minska riskerna för människors hälsa och miljön.

Huvudstudie

Inom de mest förorenade områdena i kommunen förelägger miljöenheten den eller de som är ansvariga för det förorenade området om att utföra en huvudstudie. Huvudstudien är en detaljerad undersökning som syftar till att kartlägga omfattningen och typen av föroreningar på en specifik plats genom att använda lämpliga tekniker för att undersöka mark, vatten och luft. Detta kan inkludera provtagning, laboratorieanalyser och geofysiska undersökningar.

Resultatet av huvudstudien är en åtgärdsplan inför åtgärd av det förorenade området.

Åtgärd

En åtgärd inom förorenat område innebär att man genomför specifika insatser för att minska eller eliminera föroreningar och deras negativa effekter på miljön och människors hälsa. Vilken åtgärdsmetod som är lämpligast finns beskriven i den tidigare utförda huvudstudien.

Vad är MIFO fas 1?

MIFO står för Metodik för Inventering av Förorenade Områden. Fas 1 innebär att en orienterande teoretisk studie görs. Uppgifter om tidigare verksamheter, med tyngdpunkten på historiska uppgifter, samlas in, till exempel via arkiv, intervjuer och kartstudier. Redan utförda markundersökningar är förstås mycket viktiga men inte nödvändiga för denna fas. Uppgifter om nuvarande såväl som tidigare verksamheter på platsen är av intresse. Det betyder att man även ska titta på verksamheter som eventuellt legat på fastigheten/anläggningsområdet.
Inventeringen ska mynna ut i att objektet får en riskklass. Det finns fyra riskklasser som anger hur allvarlig föroreningssituationen är:

Riskklass 1: Mycket stor risk för negativa effekter på människa och miljö
Riskklass 2: Stor risk för negativa effekter på människa och miljö
Riskklass 3: Måttlig risk för negativa effekter på människa och miljö
Riskklass 4: Liten risk för negativa effekter på människa och miljö

Läs mer i Naturvårdsverkets rapport 4918:
Metodik för inventering av förorenade områden

Vad är MIFO fas 2?

MIFO fas 2 är en översiktlig undersökning av föroreningssituationen på platsen.
Syftet är främst att kontrollera om det finns föroreningar och i vilka halter dessa förekommer, för att kunna göra en säkrare riskklassning än i fas 1. Undersökningen bör även i möjligaste mån ge svar på eventuella föroreningars utbredning i plan och djupled, samt identifiera spridningsvägar

En undersökning enligt MIFO fas 2 delas in i följande arbetsmoment:
Inventering
Provtagningsplan
Provtagning i fält
Analyser
Utvärdering (riskklassning)
Redovisning

MIFO fas 2 syftar till att bekräfta eller förkasta de hypoteser om föroreningar och de risker de utgör på platsen som framkommit i MIFO fas 1. Om det tidigare utförts översiktliga och/eller detaljerade undersökningar på fastigheten kan det vara aktuellt att utföra en MIFO fas 2 i stället för en MIFO fas 1.

Läs mer i Naturvårdsverkets rapport 4918:
Metodik för inventering av förorenade områden

Fördelar med MIFO

Vilka fördelar finns det med att utföra en inventering enligt MIFO?

Det finns flera fördelar med att utföra en MIFO-inventering.

  • Ökade kunskaper om fastigheten/verksamheten och dess historia.
  • Kännedom om föroreningssituationen kan underlätta ansökningar inför framtida grävarbeten, bygglovsansökningar, rivningslov, med mera.
  • Kostnader för eventuella saneringsåtgärder kan bli lägre om föroreningssituationen är noggrant utredd innan åtgärden påbörjas.
  • Viktig information att ha vid en eventuell försäljning eller avstyckning av fastigheten.
Vem utför inventering

Vem utför inventering/undersökningar?

Det finns många privata konsultfirmor som kan anlitas för inventering enligt MIFO och undersökningar av förorenade områden. Det är viktigt att välja någon med sakkunskap om metodiken och typen av föroreningar som verksamheten kan ha orsakat.
Att anlita en sakkunnig konsult är avgörande för att få ett bra underlag, vilket i sin innebär att utredningsarbetet går snabbare och att handläggningstiden blir kortare.

En del av underlaget till MIFO fas 1 kan utföras av verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren som samlar ihop underlag, och delvis av en konsult som kan metodiken och snabbt kan bedöma föroreningssituationen utifrån bakgrundsmaterialet.
Du som verksamhetsutövare eller fastighetsägare kan också sätta dig in i MIFO-metodiken genom att läsa Naturvårdsverkets rapport 4918:

Metodik för inventering av förorenade områden

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Miljöenheten

Kristinelundsvägen 4, Köping

Postadress:
Köpings kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
731 85 Köping

Telefontider

Måndag-torsdag: 09.00-12.00 och 13.00-16.00
Fredag: 09.00-12.00 och 13.00-15.00

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.00
Fredagar: 08.00-15.00
Lunchstängt: 12.00-13.00

Vid helgdagar och klämdagar har vi ändrade öppettider, du hittar dem via den här länken!