Translate

Use Google translate to translate the web page. Kommunen takes no responsibility for the translations.

Lyssna

Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen ”Börja lyssna” nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Cookies

På denna webbplats använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Kontakt

Translate

Lyssna

Folköl, tobak och e-cigg

Du måste anmäla till kommunen att du ska starta försäljning för att få sälja tobak, folköl, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. För att anmäla försäljning av denna typ av varor ska butiksägaren fylla i och skicka in en anmälningsblankett.

Anmälan ska sändas in senast den dag som försäljningen påbörjas. Vid försäljning och servering av folköl måste lokalen vara registrerad som livsmedelslokal i vilken det säljs och serveras mat.

Ansökan om försäljningstillstånd

Bilagor till ansökan om försäljningstillstånd

Anvisning till ansökan om tillstånd för tobaksförsäljning

Egentillsyn

Den som säljer tobak, folköl, elektroniska cigaretter och/eller påfyllningsbehållare ska fylla i och skicka in ett egenkontrollprogram för verksamheten. Egenkontrollprogrammet skickas in i samband med anmälan.

Folkhälsomyndighetens vägledning för egenkontrollprogram vid försäljning av tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Avgifter

Att anmäla försäljning kostar inget, däremot tar Köpings kommun ut en tillsynsavgift från de ställen som säljer dessa varor. Avgiften är 1 500 kr per år. Om man säljer både folköl och tobak tar kommunen ut en avgift på 2 500 kr per år. I dagsläget finns inget beslut från kommunen om avgift för tillsyn vad gäller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare.

Tillsyn

Kommunen och polisen gör regelbundet tillsyn hos de ställen som säljer folköl, elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare och/eller tobak. Vid en tillsyn granskar kommunen att inga personer under 18 år får köpa folköl, elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare och/eller tobak, att marknadsföringen sker på rätt sätt samt att varorna har rätt märkning.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: 30 november 2019

Kontakt

Robert Koivunen

ALKOHOLHANDLÄGGARE

Nibblesbackevägen 17

Facebook
Kommunens LinkedIn-sida
Kommunens YouTube-kanal